Νέα υποχώρηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης το πρώτο 6μηνο

Νέα υποχώρηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης το πρώτο 6μηνο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασθμαίνουσα πορεία ακολουθεί ο δανεισμός των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις τράπεζες, που συντηρείται μέσα από τις γενναίες αναδιαρθρώσεις δανείων, αλλά και τα προγράμματα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στο πλαίσιο κυρίως του ΕΣΠΑ.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν οριακή, αλλά περαιτέρω υποχώρηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης το πρώτο εξάμηνο του έτους στο (-1,2%) από (-1,1%) τον Μάιο, διαμορφώνοντας τον συνολικό δανεισμό του ιδιωτικού τομέα στο τέλος Ιουνίου στα 253,5 δισ. ευρώ έναντι 253,2 δισ. ευρώ τον Μάιο και 257,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010. Ωστόσο, αυτή η μικρή πτώση μεταφράζεται σε λιγότερη χρηματοδότηση κατά 4,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2010. Η αύξηση σε απόλυτο μέγεθος των υπολοίπων δανείων τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο ερμηνεύεται κυρίως από την ενίσχυση του ελβετικού φράγκου, που ωθεί τα υπόλοιπα των οφειλών προς τα πάνω, ενώ για την ποσοστιαία μέτρηση έχουν γίνει οι απαραίτητες αναπροσαρμογές.

Ενθαρρυντικό στοιχείο συνιστά η θετική -κατά 407 εκατ. ευρώ- ροή χρηματοδότησης που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προκύπτει εάν από τα νέα δάνεια που δόθηκαν αφαιρεθούν οι αποπληρωμές, και η διαμόρφωση σε θετικό έδαφος σημαίνει ότι οι αποπληρωμές δεν ξεπέρασαν τις νέες χορηγήσεις. Θετική ροή χρηματοδότησης κατά 667 εκατ. ευρώ παρατηρήθηκε στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, συντηρώντας και σε οριακά θετικό έδαφος και τον ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης, που διαμορφώθηκε στο 0,2% έναντι 0,3% τον Μάιο. Το ύψος του δανεισμού των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα 121,3 δισ. ευρώ έναντι 120,9 δισ. ευρώ τον Μάιο και 123,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010, αλλά με εξαίρεση τον κλάδο του ηλεκτρισμού – ύδρευσης των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οριακά τον κλάδο του τουρισμού, το σύνολο των υπολοίπων παραγωγικών κλάδων εμφανίζει υποχώρηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης. Οι δύο μεγαλύτεροι κλάδοι, δηλαδή του εμπορίου και της βιομηχανίας, με συνολικά υπόλοιπα δανείων 25,2 δισ. ευρώ και 24,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα, εμφανίζουν υποχώρηση κατά (- 4,1%) και (- 2,2%), ενώ σε αρνητικό έδαφος πέρασε και ο ρυθμός χρηματοδότησης προς τον τρίτο σημαντικότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, τη ναυτιλία.

Ο συνολικός δανεισμός προς τα νοικοκυριά υποχώρησε τον Ιούνιο στα 116,1 δισ. ευρώ από 116,2 δισ. ευρώ τον Μάιο και 118,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010, ενώ η καθαρή ροή χρηματοδότησης υπήρξε αρνητική κατά 249 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας τη μείωση τόσο των νέων στεγαστικών δανείων όσο και των νέων καταναλωτικών δανείων. Ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης στη στεγαστική πίστη παρέμεινε αρνητικός στο (- 1,7%) και το χρέος των νοικοκυριών από δάνεια για αγορά κατοικίας διαμορφώθηκε στα 79,8 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή