Σε νέο ιστορικό χαμηλό η εμπιστοσύνη καταναλωτών

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η εμπιστοσύνη καταναλωτών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ναδίρ βρέθηκε τον Ιούλιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ, στις -76,8 μονάδες, από τις -75 μονάδες τον Ιούνιο. Οι Ελληνες καταναλωτές, όπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας που πραγματοποιεί σε μηνιαία βάση το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), παραμένουν εξαιρετικά δύσπιστοι σχετικά με τις δυνατότητες εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, ενώ ταυτόχρονα διογκώνεται η ανασφάλεια για την εργασία τους και συρρικνώνεται το εισόδημά τους. Μάλιστα, οι Ελληνες καταναλωτές και τον μήνα Ιούλιο παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη, ενώ ακολουθούν με μεγάλη διαφορά οι Πορτογάλοι, οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι.

Ελαφρώς διαφορετικά, πάντως, φαίνεται ότι αντιδρά ο επιχειρηματικός κόσμος στις πρόσφατες εξελίξεις. Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ο ανασχηματισμός και τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής είχαν ως αποτέλεσμα να μην επιδεινωθούν περαιτέρω οι επιχειρηματικές προσδοκίες και ο δείκτης οικονομικού κλίματος να διαμορφωθεί στις 70,9 μονάδες τον Ιούλιο από 70 μονάδες τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, οι δυσμενείς προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους το προσεχές 12μηνο εντείνονται αισθητά τον Ιούλιο, με τον σχετικό δείκτη να χάνει σχεδόν 8 μονάδες και να διαμορφώνεται στις -70,7 μονάδες, σε νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση. Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που πιστεύουν ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί ελαφρά ή αισθητά διευρύνεται στο 80% (από 76%), ενώ πλέον 6 στους 10 δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα». Για τον λόγο αυτό άλλωστε μόλις το 4% θεωρεί ότι θα προβεί το επόμενο 12μηνο στην αγορά αυτοκινήτου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε ό,τι αφορά την πρόθεση αγοράς κατοικίας είναι λιγότερο του 1%. Αλλωστε και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές υποχωρεί εκ νέου στις 28,8 μονάδες, κυρίως λόγω της κατακρήμνισης του επιμέρους δείκτη των ιδιωτικών κατασκευών στις 33,7 μονάδες από τις 56 μονάδες έναν μήνα πριν.

Στους υπόλοιπους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας η εικόνα είναι λίγο διαφορετική. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία καταγράφει τον Ιούλιο οριακή άνοδο, από τις 76,2 μονάδες στις 77,5 μονάδες, κυρίως λόγω των παραγγελιών από το εξωτερικό. Οριακή άνοδο καταγράφει και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανεμπόριο (στις 56,9 μονάδες από 55 τον Ιούνιο), όπως και στις υπηρεσίες (στις 65,4 μονάδες από τις 64 μονάδες), λόγω κυρίως της ανάκαμψης του τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή