ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απειλούν με μποϊκοτάζ οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

Προτάσεις για μποϊκοτάζ της διαδικασίας ανανέωσης των αδειών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα έπεσαν μετά τη γνωστοποίηση του υψηλού τιμήματος στην εκχώρηση των συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας που προγραμματίζεται τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η κυβέρνηση ζητεί 252 εκατ. ευρώ για την ανανέωση των αδειών, τίμημα που θεωρείται υψηλό από την πλευρά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνε δε με τη Wind Hellas, το τίμημα αυτό είναι υπερδιπλάσιο του μέσου όρους που έχει καταβλήθεί στην Ευρώπη (με βάση τον πληθυσμό και το ΑΕΠ).

«Αυτή η προσέγγιση στο θέμα της τιμής ανανέωσης των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων παραμένει εισπρακτικού χαρακτήρα και δεν συμβάλλει στη δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και την εθνική οικονομία, όπου το ζητούμενο είναι η αναπτυξιακή προοπτική και η προσέλκυση κεφαλαίων από ξένους επενδυτές», ανέφερε η διοίκηση της Wind μετά τη γνωστοποίηση του κειμένου δημόσιας διαβούλευσης επί της διαδικασίας εκχώρησης των συχνοτήτων και των νέων αδειών. Ο επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Coleago Consulting κ. Στέφαν Ζέλε, μιλώντας στο Telecom. Com για το θέμα πρότεινε οι τρεις εταιρείες να μποϊκοτάρουν τη σχετική διαδικασία ειδικά στο θέμα της αποτίμησης των συχνοτήτων. Ο ίδιος σημείωσε ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στη Γαλλία το 2001, όταν η κυβέρνηση έθεσε ένα ιδιαίτερα υψηλό τίμημα, το οποίο στη συνέχεια μείωσε, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από έναν παίκτη της αγοράς (Bouygues). Η γαλλική κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν επειδή ήθελε να διατηρήσει τρεις παίκτες στην αγορά για την αποφυγή ολιγοπωλίου.

Το δεύτερο ζήτημα που θέτουν παράγοντες της αγοράς κινητής τηλεφωνίας είναι η ανακολουθία της κυβέρνησης να στηρίξει τις επενδύσεις των ιδιωτών. Οπως παρατηρούσαν, από τη μια πλευρά επιθυμεί ένα αλμυρό τίμημα για τις συχνότητες της κινητής τηλεφωνίας, αλλά από την άλλη πλευρά ακόμη δεν έχει κλείσει κανονιστικά το θέμα της αδειοδότησης των κεραιών που προέκυψε από το 2006. Οι κεραίες των εταιρειών πρακτικά λειτουργούν χωρίς άδεια, δεδομένου ότι η έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) «σκονίζονται» στα συρτάρια των πολεοδομιών, των περιφερειών κ.λπ. Το σχέδιο νόμου που παρουσίασε ο κ. Ρέππας τον περασμένο Δεκέμβριο στο υπ. συμβούλιο και το οποίο βελτίωνε τους χρόνους έγκρισης από το κράτος των ΜΠΕ, τελικά μπήκε και αυτός στο συρτάρι.