Οικογενειακές επιχειρήσεις, οι μακρόβιες και ανθεκτικές

Οικογενειακές επιχειρήσεις, οι μακρόβιες και ανθεκτικές

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι η μακροβιότητα αποτελεί το σύνηθες βασικό χαρακτηριστικό των οικογενειακών επιχειρήσεων, εκείνων που δεν παγιδεύονται στο παρελθόν, αλλά που κάνουν τη διαρκή καινοτομία «όχημα», ώστε να προσπερνούν τους ανταγωνιστές τους στη γρήγορη κούρσα που επιβάλλει το σημερινό πολύπλοκο οικονομικό περιβάλλον. Η ιδιαίτερη αυτή κατηγορία επιχειρήσεων, που έχουν συνεισφέρει στην επιτυχία των κλάδων των τραπεζικών υπηρεσιών, του αυτοκινήτου, των τροφίμων και ποτών, των καλλυντικών και των ειδών πολυτελείας, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των Εκδόσεων, απέκτησε σήμερα το δικό της Κέντρο Αριστείας -Family Business Center of Excellence- χάρη στη χορηγία της Ernst & Young – παγκόσμιας εταιρείας ελεγκτικών, φορολογικών, χρηματοοικονομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Την ίδρυση του μοναδικού στο είδος του Κέντρου ανακοίνωσε η Ε&Υ πρόσφατα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της να συνεργασθεί με το Family Business Network International (FBN-I) – μη κερδοσκοπικό διεθνές δίκτυο, το οποίο ιδρύθηκε το 1990 και τα μέλη του ανέρχονται σε 4.100 οικογενειακές επιχειρήσεις σε 55 χώρες. Αποστολή του νεοϊδρυθέντος Κέντρου Αριστείας είναι η υποστήριξη των οικογενειακών επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών τους, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν δραστηριοποιούνται. Σύμβουλοι από το παγκόσμιο δίκτυο της E&Y θα μοιράζονται τη γνώση και την εξειδίκευσή τους και θα παρέχουν υπηρεσίες στις οικογενειακές εταιρείες για το πώς να αντιμετωπίζουν τις σημερινές προκλήσεις. Το Κέντρο θα συντονίζει επίσης επενδύσεις για ερευνητικούς σκοπούς και θα κοινοποιεί στους πελάτες της εταιρείας, όπως και στα μέλη του FΒΝ-Ι, τη σημαντική πληροφόρηση για τις διάφορες πρακτικές. Το FBN-I αναφέρει ότι με την ίδρυσή του ήρθε να καλύψει τα ιδιαίτερα θέματα που απασχολούν τις οικογενειακές επιχειρήσεις και με τα οποία δεν απασχολούνται τα άλλα επιχειρηματικά δίκτυα.

Από τα θέματα αυτά αναφέρονται η προώθηση της νέα γενιάς των ιδιοκτητών, η οργάνωση της διακυβέρνησης της οικογενειακής επιχείρησης, όπως και η φορολόγηση της κληρονομιάς και της παροχής δωρεών. «Η διοίκηση μιας οικογενειακής επιχείρησης είναι δύσκολη υπόθεση. Και πολύ λίγοι είναι εκείνοι που καταλαβαίνουν ότι συχνά μπορεί να είναι και μια «μοναχική υπόθεση». Γνωρίζουμε όμως ότι η δέσμευση, η διαγενεακή σκέψη που υπάρχει στις οικογενειακές επιχειρήσεις, αποτελούν ακαταμάχητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και προσφέρουν τεράστια προσωπική ικανοποίηση», αναφέρεται στη δήλωση αποστολής του FΒΝ-Ι.

Σημειώνεται ότι η ίδρυση του Κέντρου Αριστείας για Οικογενειακές Επιχειρήσεις από την Ernst & Young συνέπεσε και με την έκδοση του βιβλίου «Succeeding for generations: stories from the world’s most enduring family business» που αναγνωρίζει τη μοναδική συνεισφορά των οικογενειακών επιχειρήσεων στην παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα, περιγράφει την ιστορία 15 οικογενειακών επιχειρήσεων που έχουν επιζήσει από πολέμους, οικονομικές υφέσεις, ανατροπές στις αγορές, κ.ά.

Ο ορισμός

Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει για τα μέλη του το Δίκτυο FBN-I, μια εταιρεία είναι «οικογενειακή» εφόσον:

– Η πλειονότητα των ψήφων ανήκει στο πρόσωπο που ίδρυσε είτε είναι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης (είτε είναι οι σύζυγοι, γονείς, παιδιά και οι άμεσοι κληρονόμοι των παιδιών).

– Τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος της οικογένειας συμμετέχει στη διαχείριση είτε στη διοίκηση της εταιρείας.

– Στην περίπτωση που είναι εισηγμενη εταιρεία, το πρόσωπο που ίδρυσε είτε είναι κάτοχος της εταιρείας κατέχει το 25% δικαιώματος ψήφου στο μετοχικό κεφάλαιο και όταν στο Δ. Σ. της εταιρείας συμμετέχει τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή