Ανοδος 10% στις τουριστικές αφίξεις

Ανοδος 10% στις τουριστικές αφίξεις

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση 10% σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για ανάκαμψη του κρίσιμου αυτού κλάδου της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια ώρα, πάντως, οι φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι η πρόσφατη απεργία των ταξί είχε ως συνέπεια την ακύρωση 250.000 – 300.00 κρατήσεων. Η γενικότερη δε αναστάτωση, η οποία κυρίως εντοπίζεται στην πρωτεύουσα, λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους ξένους επισκέπτες. Από τα στοιχεία φαίνεται, άλλωστε, ότι η Αθήνα είναι ο μοναδικός προορισμός που εμφανίζει απώλειες σε αφίξεις σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στα 13 κυριότερα αεροδρόμια της χώρας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Κω, Κέρκυρας, Ηρακλείου, Χανίων, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Σάμου, Σκιάθου, Ακτίου και Σαντορίνης) αυξήθηκαν το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011 κατά 9,95% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, φτάνοντας τα 6.458.612 έναντι 5.874.144.

Ιδιαιτέρως ευνοημένες από το αυξημένο τουριστικό ρεύμα στη χώρα μας εμφανίζονται η Ρόδος και η Κως, όπου οι αφίξεις το εξεταζόμενο διάστημα σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο σε σχέση με πέρυσι, κατά 28,26% και 26,25% αντιστοίχως. Σε διψήφια ποσοστά κυμάνθηκε επίσης η αύξηση των αφίξεων στο Ηράκλειο (14,42%) και στη Θεσσαλονίκη (11,77%), με την τελευταία να εμφανίζει υψηλά ποσοστά λόγω της αύξησης της τουριστικής κίνησης στη Χαλκιδική. Η αύξηση των αφίξεων στις περιοχές της νότιας νησιωτικής Ελλάδας σχετίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την προσέλκυση τουριστών, οι οποίοι είχαν αρχικό προορισμό χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Από την άλλη, η Αθήνα εξελίσσεται στον πιο «αδύναμο κρίκο» του τουρισμού, με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να είναι το μοναδικό που εμφανίζει μείωση (της τάξης του 2,74%) των διεθνών τουριστικών αφίξεων το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Τελευταίο πλήγμα για τον τουριστικό κλάδο όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλη τη χώρα φαίνεται ότι αποτέλεσε η πρόσφατη πολυήμερη απεργία των ιδιοκτητών ταξί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του τουρισμού, η κινητοποίηση αυτή είχε ως συνέπεια τη μείωση του ρυθμού των κρατήσεων κατά 20%, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 250.000 – 300.000 λιγότερες κρατήσεις για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή