Αντιδρούν οι εταιρείες στην επιβολή πλαφόν

Αντιδρούν οι εταιρείες στην επιβολή πλαφόν

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τους πρατηριούχους χθες ήταν η σειρά των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών να αντιδράσουν στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει πλαφόν στην τιμή λιανικής της αμόλυβδης βενζίνης στους νομούς Δωδεκανήσου, Χίου και Κυκλάδων και μάλιστα στους δύο πρώτους νομούς και στην τιμή χονδρικής.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι έλαβε μια αιφνιδιαστική απόφαση, η οποία στηρίζεται σε λάθος στοιχεία με στόχο απλώς τον εντυπωσιασμό. «Στην παρούσα οικονομική κατάσταση και παρότι κρίνεται πλέον η βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων του κλάδου, η Πολιτεία αιφνιδιαστικά, χωρίς να επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους των ενδιαφερομένων φορέων -στηριζόμενη σε λάθος μεθοδολογία και κάποιες φορές σε ακραίες περιπτώσεις- αποφάσισε και πάλι την επιβολή Ανώτατης Τιμής Καταναλωτή (πλαφόν)», υποστηρίζει ο ΣΕΕΠΕ.

Σύμφωνα με το ΣΕΕΠΕ το πλαφόν ως μόνο αποτέλεσμα έχει την αναστολή του ανταγωνισμού και τη δημιουργία προβλημάτων στη ζωτική για την οικονομία αγορά των καυσίμων και δεν συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Αντίθετα, δημιουργεί στρεβλώσεις με ό,τι συνεπάγονται αυτές. «Αντί για επικοινωνιακές κινήσεις του είδους αυτού, θα περιμέναμε η Πολιτεία να αρχίσει να αντιμετωπίζει πραγματικά τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κλάδο των πετρελαιοειδών και δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά (λαθρεμπορία, νοθεία, καταδολίευση των αντλιών, κλπ.) με τα γνωστά επιβαρυντικά αποτελέσματα, όχι μόνο εις βάρος του κλάδου και του καταναλωτή, αλλά και της εθνικής οικονομίας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΕΠΕ.

Για οφθαλμοφανή αδικία και άνιση μεταχείριση κάνει λόγο η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ), καθώς, όπως υποστηρίζει, οι βενζινοπώλες που τους επιβάλλεται μονομερές πλαφόν μόνο στη λιανική θα είναι και πάλι όμηροι της ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών στα προηγούμενα στάδια.

Σημειώνεται ότι το πλαφόν θα ισχύσει μέχρις ότου κριθεί ότι έχει αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία στην αγορά καυσίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή