Απαγόρευση ανοιχτών πωλήσεων στο Χ.Α.

Απαγόρευση ανοιχτών πωλήσεων στο Χ.Α.

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνες πανικού επικράτησαν χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατέγραψε μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις στην ιστορία του και ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε κάτω από τις 1.000 μονάδες, δηλαδή σε επίπεδα Ιανουαρίου 1997. Οι μεγάλες πιέσεις από πωλήσεις μετοχών οδήγησαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αποφασίσει την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών και Διαπραγματεύσιμων Μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETF) εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η απαγόρευση περιλαμβάνει και τις καλυμμένες ανοικτές πωλήσεις, καθώς και τις πωλήσεις μετοχών που πρόκειται να διακανονιστούν με αγορά εντός της ίδιας ημέρας (ενδοσυνεδριακά). Η απόφαση αυτή τίθεται σε ισχύ από 9 Αυγούστου 2011 και ισχύει έως και την 7 Οκτωβρίου 2011.

Εν μέσω έντονων τριγμών στις διεθνείς αγορές που προκαλεί η υποβάθμιση της οικονομίας των ΗΠΑ, η αγορά συμπλήρωσε έντεκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων έχουν καταγραφεί απώλειες 22,38%. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε χθες στις 998,24 μονάδες σημειώνοντας πτώση 6%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 84,216 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 41,148 δισ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 24 μετοχές, 137 πτωτικά και 27 παρέμειναν σταθερές.

Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 432,26 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 5,84%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 (MID) έκλεισε στις 991,06 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 4,75%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή