Στην τουρκική αγορά η ΔΕΗ μέσω θυγατρικής

Στην τουρκική αγορά η ΔΕΗ μέσω θυγατρικής

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Τουρκία, η οποία θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά στη χονδρεμπορική αγορά, προσανατολίζεται η ΔΕΗ, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να αξιοποιήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η μεγάλη αυτή αγορά. Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης την περασμένη Πέμπτη.

Η θυγατρική εταιρεία θα έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη και κεντρικός της στόχος θα είναι η σύναψη πιο ελκυστικών διασυνοριακών ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας. Η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ σχετίζεται βεβαίως και με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των δικτύων μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας, τα οποία πλέον επιτρέπουν τις ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, η Ελλάδα εισήγαγε από την Τουρκία 1.264.588 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και από τη Βουλγαρία 1.334.122 μεγαβατώρες. Οι εξαγωγές προς τις χώρες αυτές ήταν μόνο 11 μεγαβατώρες προς Τουρκία και μηδέν προς Βουλγαρία.

Μεγάλες προοπτικές με ανάλογο ενδιαφέρον

Η τουρκική αγορά λόγω του μεγάλου πληθυσμού της και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης θεωρείται ότι έχει πολλές προοπτικές για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ζωτικής σημασίας τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Ηδη στη γείτονα βρίσκονται η γερμανική RWE, η επίσης γερμανική Ε. ΟΝ, η αυστριακή OMV, η γαλλική GdF Suez και άλλες.

Στην τουρκική αγορά, όμως, δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν και ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Η ΜΕΤΚΑ (του Ομίλου Μυτιληναίου) έχει ιδρύσει στην Κωνσταντινούπολη θυγατρική, μέσω της οποίας διαχειρίζεται τις κατασκευές μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για λογαριασμό της Borasco στη Σαμψούντα και της RWE – Τurcas στο Ντενισλί.

Η Energa πρόκειται να ιδρύσει θυγατρική εταιρεία στην Τουρκία σε συνεργασία με τουρκική επιχείρηση και να δραστηριοποιηθεί στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στο διασυνοριακό εμπόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή