O ΔΗΚΤΗΣ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς ένα νέο Μάαστριχτ με γερμανικές «ευλογίες»

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει και εσωκομματικό ζήτημα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το θέμα της ενεργοποίησης του μηχανισμού βοήθειας των ασθενέστερων οικονομικά χωρών της Ευρωζώνης. Από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι, πριν συναινέσει σε οτιδήποτε, θα πρέπει να προχωρήσει στη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου. Το γεγονός από μόνο του καταδεικνύει τη δυσχερή θέση στην οποία, αργά αλλά σταθερά, περιέρχεται, ενώ ο χρόνος (2013) για τις επόμενες εθνικές εκλογές έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Μετά απ’ όλα αυτά, μόνο εντύπωση δεν προκαλεί το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας «βγήκε» χθες και πρότεινε την υιοθέτηση ενός νέου Μάαστριχτ (σ.σ. διότι περί αυτού πρόκειται) για τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης οι οποίες θα… συλλαμβάνονται να μην τηρούν τα συμφωνηθέντα…

Αύξηση και μάλιστα σημαντική των «λουκέτων» καταγράφει έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), τα τελικά στοιχεία της οποίας αναμένονται στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η έρευνα αφορά τις εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υποστεί ήδη από το 2009 σημαντικό πλήγμα λόγω της κρίσης. Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, μήπως από τον Σεπτέμβριο πρέπει να ξεκινήσει και έρευνα για τα «λουκέτα» στον κλάδο εστίασης;

Τέλος στη ραστώνη

Στις 16 Αυγούστου, το Δημόσιο θα ζητήσει από τις αγορές να του δανείσουν κεφάλαια. Μέχρι και πέρυσι, το υπουργείο Οικονομικών απέφευγε να εκδίδει γραμμάτια εντός του Αυγούστου, καθώς είναι «νεκρός» μήνας για τις αγορές, δεδομένης της θερινής ραστώνης. Η ταμειακή στενότης, όμως, του κράτους φέτος ανατρέπει τις συνήθειες και έτσι το Δημόσιο μία μέρα μετά την αργία του Δεκαπενταύγουστου θα βγει στις αγορές. Ο δεύτερος μήνας του χρόνου που το Δημόσιο παραδοσιακά δεν εκδίδει έντοκα γραμμάτια είναι ο Δεκέμβριος, λόγω της χειμερίας νάρκης στην οποία πέφτουν οι αγορές. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τότε θα έχουν λυθεί τα προβλήματα και δεν θα χρειαστεί να σπάσει κι άλλη μία παράδοση.

Ανάσα για τις τραπεζικές μετοχές λόγω Fed

Επιτέλους ανεκόπη χθες το πτωτικό σερί των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Παρά το απογοητευτικό ξεκίνημα, οι προσδοκίες για δυναμική αντίδραση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, σταδιακά σταθεροποίησαν την κατάσταση και επέτρεψαν στις ευρωπαϊκές αγορές -και την Αθήνα- να πάρουν μια μεγάλη ανάσα. Η Εθνική έκλεισε στα 4,09 ευρώ ενισχυμένη κατά 0,74%, η Eurobank EFG έκλεισε στα 2,33 ευρώ (+1,3%), ενώ η Alpha Bank έκλεισε στα 2,66 ευρώ με κέρδη 1,53%. Αμετάβλητη στα 0,7 ευρώ παρέμεινε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Παρά το θετικό κλείσιμο όμως όλες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης «έγραψαν» νέα χαμηλά έτους: η Εθνική βρέθηκε να υποχωρεί στα 3,91 ευρώ, η Eurobank στα 2,15 ευρώ, η Alpha στα 2,5 ευρώ ενώ η Τράπεζα Πειραιώς στα 0,66 ευρώ.

Τα προβλήματα φέρνουν τους ακτοπλόους πιο κοντά

Η οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης με ζημίες που ξεπέρασαν τα 300 εκατ ευρώ το 2010 φαίνεται ότι έφερε πιο… κοντά τις ηγεσίες των δύο Ενώσεων που εκπροσωπούσαν τις εταιρείες. Τα μέλη της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) αλλά και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας ( ΣΕΕΝ), κατανόησαν ότι πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις προσωπικές τους διαφορές και κόντρες και να πορευθούν μαζί εάν θέλουν να έχουν μέλλον… Και φαίνεται ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η απόφαση για εκ νέου κοινή πορεία… Πάντως, σε επιχειρηματικό επίπεδο οι δύο μεγάλοι ανταγωνιστές Ομιλος Attica και ΑΝΕΚ τα βρήκαν και συνεργάζονται πλέον, με κοινά δρομολόγια σε ορισμένα δρομολόγια της Αδριατικής και στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή