Κατασκευές και βιομηχανία, οι «αδύναμοι κρίκοι»

Κατασκευές και βιομηχανία, οι «αδύναμοι κρίκοι»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φθίνουσα πορεία, αντανακλώντας τη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης, ως αποτέλεσμα της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος αλλά και εξαιτίας του φόβου για το μέλλον, βρίσκονται οι περισσότεροι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας. Ακόμη και αν ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, με βάση την τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) δεν υποχώρησε περαιτέρω τον Ιούλιο, καθώς διαμορφώθηκε στις 70,9 μονάδες από τις 70 μονάδες τον Ιούνιο, δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε περίοδο ανάκαμψης. Πρόκειται για μια οριακή αύξηση, με τον δείκτη να απέχει πολύ από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του (96,7 μονάδες), η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε κάποια γεγονότα που συνέβησαν κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, όπως είναι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και οι θετικές αξιολογήσεις των αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ως προς τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Στη βιομηχανία η κατάσταση είναι σχεδόν αμετάβλητη και η μη επιδείνωση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών οφείλεται κυρίως στις εκτιμήσεις του 25% των επιχειρήσεων για αύξηση των εξαγωγών το επόμενο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή, όμως, το 23% αναμένει μείωση της παραγωγής το επόμενο τρίμηνο, ενώ μία στις τέσσερις δηλώνει ότι διαθέτει υψηλά για την εποχή έτοιμα αποθέματα. Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής περιορίζονται οριακά στους 3,5 (από 4 μήνες), στη δυσμενέστερη επίδοση του τελευταίου δωδεκαμήνου, με το 22% των επιχειρήσεων να προβλέπει πτώση της απασχόλησης το επόμενο διάστημα.

Ο κλάδος, βεβαίως, που φαίνεται ότι «γκρεμίζεται» είναι οι κατασκευές, με τον σχετικό δείκτη να κατακρημνίζεται στις 29,9 μονάδες, έναντι 46,1 μονάδων τον περσινό Ιούλιο. Το 68% των επιχειρήσεων προβλέπει νέα εξασθένηση της ζήτησης εργασίας από τις επιχειρήσεις του τομέα, ενώ το 87% αναμένει μειωμένες προγραμματισμένες εργασίες.

Στο λιανεμπόριο, όπου συνολικά οι επιδόσεις παρουσιάζουν βελτίωση σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ο πιο «αδύναμος κρίκος» φαίνεται ότι είναι τα πολυκαταστήματα. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην κατηγορία αυτή καταγράφει δεύτερο διαδοχικό ιστορικά χαμηλό ρεκόρ και διαμορφώνεται στις 35,5 μονάδες (από 43,4 μονάδες). Μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (πάνω από 90%) αναφέρει μειωμένες πωλήσεις το τελευταίο τρίμηνο, αλλά εκφράζει και δυσοίωνες προβλέψεις για τις πωλήσεις της επόμενης περιόδου.

Οπως οι εξαγωγές στην περίπτωση της βιομηχανίας, έτσι και ο τουρισμός βρίσκεται πίσω από τη βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος των υπηρεσιών, βελτίωση, όμως, που αναμένεται να είναι πρόσκαιρη. Μετά την κατακόρυφη άνοδο εν όψει της θερινής τουριστικής περιόδου τον Ιούνιο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Ξενοδοχεία – Εστιατόρια σημειώνει μικρή κάμψη τον Ιούλιο και διαμορφώνεται στις 94,9 μονάδες. Σημαντική άνοδο παρουσιάζουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες τον Ιούλιο στα Τουριστικά Πρακτορεία, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 92,2 μονάδες, στην καλύτερη επίδοση της τελευταίας διετίας. Πάντως, ως προς την προβλεπόμενη ζήτηση, αυτή αναμένεται να μειωθεί σύμφωνα με το 31% των επιχειρήσεων, ενώ το 19% αναμένει μείωση της απασχόλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή