ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μειώνουν λόγω κόστους την κατανάλωση ηλεκτρικού τα νοικοκυριά

Λιγότερο ρεύμα καταναλώνουν τα νοικοκυριά σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις σχετικές δαπάνες. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι απλήρωτοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται διαρκώς με τις συνολικές οφειλές να κυμαίνονται περίπου στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι στις 19 Ιουλίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έθεσε σε δημόσια διαβούλευση προτάσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν οι κακοπληρωτές, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου. Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί περισσότερο το επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με την τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) πλέον 6 στα 10 νοικοκυριά δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο ενέργειας του ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), συνολικά η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011 μειώθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2010 κατά 1,60% με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στις οικιακές καταναλώσεις και στις εμπορικές χαμηλής τάσης, κατά 2,45% σε σχέση με το επτάμηνο του 2010, στις 24.493.225 μεγαβατώρες από 25.108.820 μεγαβατώρες πέρυσι. Από την άλλη, πάντως, η ζήτηση από τους επιλέγοντες πελάτες στην υψηλή τάση (δηλαδή βιομηχανία) αυξήθηκε το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011 κατά 7,94%, στις 3.964.534 μεγαβατώρες από 3.673.075 πέρυσι.

Στα τέλη Ιουλίου οι οφειλές στη ΔΕΗ από απλήρωτους λογαριασμούς ανέρχονταν σε 423 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές από λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν μείνει απλήρωτοι πάνω από έξι μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη του 2010 οι οφειλές ανέρχονταν σε 385 εκατ. ευρώ και στα τέλη του 2009 σε 285 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο των απλήρωτων λογαριασμών το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των εταιρειών η ΡΑΕ έχει κάνει τις ακόλουθες προτάσεις: α) δικαίωμα άρνησης υποβολής προσφοράς προμήθειας εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές, β) πληρωμή λογαριασμών με πάγια εντολή η οποία ενδεχομένως θα συνοδεύεται από μια μικρή έκπτωση, γ) εγκατάσταση μετρητών προπληρωμής, δηλαδή η κατανάλωση προπληρώνεται και δεν εκδίδονται λογαριασμοί, δ) αύξηση της καταβολής εγγύησης από πελάτες με ιστορικό ληξιπρόθεσμων οφειλών, ε) διακανονισμός πληρωμής λογαριασμών, π.χ. σε δόσεις, στ) επισήμανση χρέους ή απαγόρευση αλλαγής προμηθευτή.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το εξεταζόμενο επτάμηνο ανήλθε σε 28.033.926 μεγαβατώρες αυξημένη κατά 5,37% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός της αυξημένης συμμετοχής πλέον του φυσικού αερίου, στο 30,8%, στην παραγωγή ηλεκτρισμού, εξέλιξη η οποία συνδέεται κυρίως με την είσοδο στον κλάδο μονάδων των ιδιωτών. Ειδικότερα, τον Ιούλιο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο ανήλθε το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011 σε 8.654.192 μεγαβατώρες, αυξημένη κατά 58,28% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Αύξηση κατά 14,60% σημείωσε η παραγωγή από ΑΠΕ, η οποία όμως ως ποσοστό επί του συνόλου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στο 4,57%.