O ΔΗΚΤΗΣ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευκόλυνση στην καταβολή εισφορών του ΟΑΕΕ

Στα προβλήματα του ΟΑΕΕ και στην περαιτέρω διευκόλυνση των επαγγελματιών, προκειμένου να καταβάλουν τις εισφορές και τις οφειλές παλαιότερων ετών, επικεντρώθηκε χθες η συζήτηση στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γ. Κουτρουμάνης, με τα προεδρεία των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, που πρότειναν βελτιώσεις στο υπάρχον σύστημα οφειλών. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει, ύστερα από οικονομική μελέτη που θα εκπονηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, το αίτημα των οργανώσεων για μετάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, με μικρότερες εισφορές, για τους ασφαλισμένους. Αυτή η μετάταξη, εφόσον υιοθετηθεί και εφαρμοστεί, θα ισχύσει για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όχι πέρα από το 2013. Διευκρινίστηκε, επίσης, ότι δυνατότητα υπαγωγής σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία θα έχουν μόνο όσοι έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν σε ρυθμίσεις οφειλών.

Μείωση των επισκεπτών των μουσείων σε ποσοστό 8,6% σημειώθηκε τον μήνα Απρίλιο φέτος καθώς και μείωση των εισπράξεων κατά 3,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στους αρχαιολογικούς χώρους αντίθετα παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών κατά 13,8% καθώς και αύξηση των αντίστοιχων εισπράξεων σε ποσοστό 12,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Εγκύκλιος από το ΙΚΑ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται εγκύκλιος από το ΙΚΑ, το οποίο θα ξεκαθαρίζει τι ισχύει για μία περίπτωση αναγνώρισης πλασματικών ετών. Η περίπτωση αυτή αφορά μητέρες που εργάζονται στο Δημόσιο και έχουν τρία ανήλικα παιδιά. Σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, οι μητέρες αυτές μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με 6.000 ένσημα, ακολουθώντας τα όρια ηλικίας ανάλογα με το έτος που συμπληρώνονται τα ένσημα. Το ερώτημα που προέκυψε είναι εάν οι μητέρες αυτές μπορούν ταυτόχρονα να αναγνωρίσουν χρόνους παιδιών και πλασματικά έτη σπουδών, ώστε να μπορούν να εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία με λιγότερα ένσημα (για παράδειγμα 5.500).

Αναμένεται ακόμα η πρόταση για Ρroton

Ουδέν νεότερον για την τύχη της Proton Bank, καθώς μέχρι στιγμής η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Τράπεζα Αττικής δεν έχει μετουσιωθεί σε συγκεκριμένη πρόταση. Πολλοί λένε ότι η συγχώνευση αποτελεί απλά θέμα χρόνου, ωστόσο ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα είναι περισσότερο σύνθετο από ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε. Το καλό είναι ότι οι εκροές καταθέσεων που αρχικά εκδηλώθηκαν έχουν πλήρως ανακοπεί και η τράπεζα μπορεί να λειτουργεί σε περίπου φυσιολογική κατάσταση. Η ηρεμία στο μέτωπο των καταθέσεων αποσυμπιέζει την κατάσταση και δίνει πίστωση χρόνου στους εμπλεκομένους να εξετάσουν με μεγαλύτερη άνεση τις επιλογές τους. Το βέβαιο είναι, και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Proton, ότι στο σημερινό περιβάλλον οι μικρές τράπεζες πρέπει να αλλάξουν μορφή.

Χάνουν αξία οι μετοχές κρατικών επιχειρήσεων

Οσο το Χρηματιστήριο «βουλιάζει» και ζει την αβεβαιότητα των αγορών, τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ο στόχος να εισρεύσουν έσοδα 5 δισ. ευρώ φέτος έχει βασιστεί κυρίως στην αξιοποίηση των εισηγμένων επιχειρήσεων του Δημοσίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ωστόσο, η κατρακύλα των τιμών των μετοχών μόνο καλό δεν κάνει αυτή τη στιγμή στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών. Μικρότερες αποτιμήσεις στο Χ.Α., λιγότερα τα έσοδα, αλλά και ακόμα δυσκολότερο να ληφθεί απόφαση ιδιωτικοποίησης μιας τέτοιας ΔΕΚΟ, αφού θα μπορούσε κάλλιστα να κατηγορηθεί η κυβέρνηση για εκποίηση της κρατικής περιουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή