Βελτίωση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ

Βελτίωση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασαφής εμφανίζεται η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας τον Ιούνιο με βελτιωμένη την αγορά εργασίας αλλά διευρυμένο το εμπορικό έλλειμμα. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού γραφείου εργασίας, την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 7.000 στις 395.000, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές Απριλίου. Αναλυτές του κλάδου αποδίδουν την εξέλιξη κυρίως στον περιορισμένο αριθμό των προσλήψεων και όχι σε αύξηση των απολύσεων. Οι 395.000 αιτήσεις είναι άλλωστε λιγότερες από τις προβλέψεις για 405.000 αιτήσεις αλλά και από τον προς τα κάτω αναθεωρημένο αριθμό των 402.000 αιτήσεων που κατεγράφησαν μία εβδομάδα νωρίτερα και των 401.000 της εβδομάδας που έληξε στις 23 Ιουλίου. Συνολικά ο αριθμός των ατόμων που εισπράττουν επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά σχεδόν 90.000, στα 7,5 εκατ. άτομα, στο ήμισυ από τα περίπου 14 εκατ. ανέργων που αριθμεί η Αμερική. Σύμφωνα, πάντως, με αναλυτές της αγοράς εργασίας, όπως ο Ράιαν Σουίτ της Moody’s Analytics, «η μείωση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας ενδέχεται να ανασταλεί καθώς η αγορά εργασίας θα δεχθεί νέο πλήγμα μετά τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού και τις περικοπές δαπανών που αυτή προβλέπει καθώς και την επιδείνωση των συνθηκών στις χρηματαγορές». Παράλληλα, ο Σαλ Γκουατιέρι, αναλυτής της ΒΜΟ Capital Markets, εκφράζει φόβους πως «όλη αυτή η πολιτική αβεβαιότητα σε σχέση με το όριο του δανεισμού και την υποβάθμιση των ΗΠΑ επιβαρύνει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και πλήττει τις προσλήψεις».

Σε ό,τι αφορά το εμπορικό έλλειμμα, έφθασε με την εποχική προσαρμογή στα 53,1 δισ. δολάρια σημειώνοντας ραγδαία αύξηση από το αναθεωρημένο προς τα πάνω έλλειμμα του Μαΐου, που έφθασε τα 50,8 δισ. δολάρια. Το έλλειμμα του Ιουνίου υπερέβη, άλλωστε, αισθητά τις προβλέψεις των αναλυτών, που μιλούσαν για 48 δισ. δολάρια προσβλέποντας στη μείωση της ζήτησης για εισαγωγές εξ αιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας. Τελικά, όμως, οι εισαγωγές μειώθηκαν μόλις κατά 0,8%σε σύγκριση με τον Μάιο, ενώ σαφώς μεγαλύτερη ήταν η κατά 2,3% μείωση των εξαγωγών, πάντα σε σύγκριση με τον Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή