Θετικά αποτελέσματα για τη ΦΑΓΕ από το εξωτερικό

Θετικά αποτελέσματα για τη ΦΑΓΕ από το εξωτερικό

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση πωλήσεων και κερδών κατέγραψε το α΄ εξάμηνο του 2011 ο όμιλος της ΦΑΓΕ, εξέλιξη η οποία οφείλεται στις θεαματικές για μια ακόμη φορά επιδόσεις που σημείωσε στο εξωτερικό, αντισταθμίζοντας έτσι τις απώλειες που υφίσταται στην εγχώρια αγορά γαλακτοκομικών. Μια αγορά η οποία συνολικά υποχώρησε εκ νέου λόγω της μειωμένης ζήτησης ακόμη και για βασικά είδη διατροφής, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος, οι πωλήσεις του σε όγκο αυξήθηκαν το α΄ εξάμηνο του 2011 κατά 0,6% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2010. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση κατά 21,9% των πωλήσεων σε όγκο στην εγχώρια αγορά και στην αύξηση την ίδια στιγμή κατά 57,9% του όγκου πωλήσεων στις αγορές εξωτερικού. Οι πωλήσεις σε αξία αυξήθηκαν κατά 12,3%, καθώς από 167,078 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2010 διαμορφώθηκαν το αντίστοιχο διάστημα φέτος σε 187,707 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 3,16 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,48%. Η μείωση των πωλήσεων σε αξία στην Ελλάδα ήταν της τάξης του 10,9%, ενώ στις αγορές εξωτερικού ο όμιλος κατέγραψε αύξηση των πωλήσεών του σε αξία κατά 43,7%.

Οπως επισημαίνει η ΦΑΓΕ στην οικονομική έκθεση των αποτελεσμάτων της, η μείωση των πωλήσεών της στην εγχώρια αγορά οφείλεται σε δύο λόγους: πρώτον, η οικονομική κρίση αφενός περιόρισε την κατανάλωση και αφετέρου έστρεψε τους καταναλωτές σε φθηνότερα προϊόντα είτε μικρών τοπικών παραγωγών είτε σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι βάσει των στοιχείων της Nielsen που επικαλείται η ίδια η ΦΑΓΕ συνολικά η αγορά γαλακτοκομικών στην Ελλάδα υποχώρησε το α΄ εξάμηνο του 2011 κατά 4% σε όγκο και κατά 1,8% σε αξία, συγκρινόμενη με το α΄ εξάμηνο του 2010. Δεύτερον, η ΦΑΓΕ σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της σταμάτησε τις προσφορές και επιπλέον από την 1η Ιανουαρίου προχώρησε σε αυξήσεις τιμών 3,8% μεσοσταθμικά και 3,2% από τις 20 Ιουνίου.Στο εξωτερικό, πάντως, η ΦΑΓΕ εξακολουθεί να έχει πολύ ισχυρή παρουσία. Στις ΗΠΑ, όπου διαθέτει και παραγωγικές εγκαταστάσεις, οι πωλήσεις της σε όγκο αυξήθηκαν το εξεταζόμενο διάστημα κατά 75,4%, στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 21,2%, στην Ιταλία κατά 31,3% και στις άλλες χώρες κατά 2,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή