Μείωση τζίρου κατά 25% τις πρώτες είκοσι ημέρες των εκπτώσεων

Μείωση τζίρου κατά 25% τις πρώτες είκοσι ημέρες των εκπτώσεων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοητευτική είναι η εικόνα στο λιανεμπόριο τις τρεις πρώτες εβδομάδες των θερινών εκπτώσεων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ο τζίρος υποχώρησε κατά 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των προϊόντων ήταν χαμηλότερες κατά 15% σε σχέση με τις πέρυσι. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές -μεταξύ αυτών και στο κέντρο της Αθήνας- ο τζίρος υποχωρεί ακόμη και έως 40%, γεγονός που αποδίδεται ώς ένα βαθμό και στην πρόσφατη πολυήμερη απεργία των ιδιοκτητών ταξί. Ακόμη και τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων που τα κεντρικά καταστήματα είχαν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε σύγκριση με τις περιφερειακές αγορές, αυτή δεν συνοδεύθηκε από τις ανάλογες αγορές από τους καταναλωτές.

Η μείωση του τζίρου κατά 25% τις πρώτες είκοσι ημέρες των θερινών εκπτώσεων αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, καθώς πέρυσι η μείωση την αντίστοιχη περίοδο σε σχέση με το 2009 ήταν 15%, ενώ το 2009 οι πωλήσεις είχαν υποχωρήσει κατά 20% σε σύγκριση με το 2008.

Η τόσο μεγάλη μείωση τζίρου, συγκρινόμενη μάλιστα με επίσης άσχημες για το λιανεμπόριο χρονιές, εξηγεί, βεβαίως, σε πολύ μεγάλο βαθμό για ποιο λόγο τον Σεπτέμβριο, μετά το πέρας των εκπτώσεων, πολλές είναι οι επιχειρήσεις που αναμένεται να βάλουν «λουκέτο».

Αναλυτικά, οι αρχικές εκτιμήσεις για το πρώτο εικοσαήμερο των εκπτώσεων δείχνουν στην ένδυση – υπόδηση μείωση τζίρου κατά 22 – 25%, στον οικιακό εξοπλισμό, στα ηλεκτρικά είδη και στα έπιπλα 20 – 23%, στα βιβλία – χαρτικά και δώρα 20 – 22%. Τα πολυκαταστήματα, επίσης, παρουσιάζουν σημαντική μείωση των πωλήσεών τους στα επίπεδα του 7 – 10%. Μείωση της τάξης του 6% με 8% παρουσιάζει ο τζίρος ακόμη και στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), ενώ στα μικρότερα καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού η μείωση του τζίρου κυμαίνεται από 17% έως 20%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύνολο 32 πόλεων σε όλη την Ελλάδα στις οποίες η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει τις εκτιμήσεις των εμπόρων για την αγοραστική κίνηση κατά την περίοδο από 15/7 έως 10/8 μόνο σε τρεις (Νέα Ιωνία, Τρίπολη και Σπάρτη) οι καταστηματάρχες έκαναν λόγο για ικανοποιητική κίνηση ή τουλάχιστον στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Στις περισσότερες περιοχές οι έμποροι κάνουν λόγο για μειωμένες πωλήσεις κατά 30% με 40%, ενώ σε ένα νομό, στη Φλώρινα, το ποσοστό μείωσης φτάνει το 60%. Ανεξαρτήτως του ποσοστού μείωσης, 8 στους 10 εμπόρους επιβεβαιώνουν την πτωτική πορεία του τζίρου τους, ενώ 2 στους 10 δηλώνουν ότι ο τζίρος τους κινείται στα ίδια, εξίσου χαμηλά, με πέρυσι επίπεδα.

Η κρίση δεν έκανε διάκριση όχι μόνο ως προς τις γεωγραφικές περιοχές, αλλά ούτε ως προς το μέγεθος των καταστημάτων, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΕΣΕΕ μείωση του τζίρου καταγράφεται τόσο στα μικρά όσο και στα μεγάλα καταστήματα. Αλλο, τέλος, χαρακτηριστικό των φετινών εκπτώσεων το οποίο επίσης συνδέεται με την οικονομική κρίση είναι ότι περιορίστηκε περαιτέρω η χρήση πιστωτικών καρτών, λόγω βεβαίως της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και της διατήρησης σε υψηλά επίπεδα των επιτοκίων στην καταναλωτική πίστη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή