O ΔΗΚΤΗΣ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντάξεις του ΙΚΑ σε 1.400… εκλιπόντες

Χίλιες τετρακόσιες περιπτώσεις συνταξιούχων που ενώ είχαν αποβιώσει συνεχιζόταν η καταβολή συντάξεων εντοπίστηκαν από τον έλεγχο των υπηρεσιών του ΙΚΑ σε ασφαλισμένους που έχουν γεννηθεί πριν από το έτος 1920. Το συνολικό ποσό που έλαβαν πρόσωπα τα οποία δεν ήταν δικαιούχοι ανέρχεται σε 1.882.282,17 ευρώ. Μετά τον εντοπισμό των περιπτώσεων αυτών, οι υπηρεσίες του ιδρύματος διέκοψαν την καταβολή των συντάξεων και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες καταλογισμού των ποσών που εισπράχθηκαν παράνομα, ενώ η διοίκηση του ΙΚΑ έχει ζητήσει από τα υποκαταστήματα να μηνύσουν τα πρόσωπα που εισέπραξαν τις συντάξεις. Παράλληλα οι υπηρεσίες του ΙΚΑ συνεχίζουν τους ελέγχους, ενώ από την 1η Ιουλίου έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του μέτρου της ετήσιας απογραφής όλων των συνταξιούχων.

Από τις 22 Δεκεμβρίου 2011 και μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθεί από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό διευκρίνισε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, διαψεύδοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το επίδομα επρόκειτο να καταβληθεί με τη σύνταξη Ιανουαρίου και τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή ως προς το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί.

Συνεχής πτώση στην οικοδομή

Στο ένα τρίτο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν έως τα τέλη του έτους οι επενδύσεις σε κατοικίες, συγκριτικά με το επίπεδο που βρίσκονταν το 2006. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Alpha Bank, φέτος οι επενδύσεις στον κλάδο αναμένεται να διαμορφωθούν σε 5 δισ. ευρώ (σημειώνοντας πτώση 24,2%), από 6,6 δισ. ευρώ το 2010 και 16,1 δισ. ευρώ το 2006. Ετσι, η πτώση των επενδύσεων αυτών θα συμβάλει στην πτώση του ΑΕΠ κατά 0,8% περίπου το 2011, έναντι αρνητικής επίπτωσής τους κατά 0,73% το 2010. Σύμφωνα μάλιστα με την τράπεζα, οι επενδύσεις σε κατοικίες αναμένεται να συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία, τόσο μέχρι τα τέλη του έτους όσο και το 2012.

Παράταση για το ΓΑΙΑ μέχρι τον Σεπτέμβριο

Παράταση έως τις 31 Αυγούστου για το κλείσιμο του Μαιευτικού-Γυναικολογικού Κέντρου ΓΑΙΑ που λειτουργεί εντός του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος. Είχε προηγηθεί το σχετικό αίτημα του ΓΑΙΑ -είχε κοινοποιηθεί μάλιστα στο υπουργείο με εξώδικη δήλωση- που προέβαλε ως λόγους την ασφαλή μεταφορά των νεογνών σε άλλες δομές και τη σταδιακή απόλυση των εργαζομένων στο Κέντρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός εμφανίστηκε χθες ιδιαίτερα ενοχλημένος από την έκβαση της υπόθεσης (είχε λάβει δεσμεύσεις για την απορρόφηση μεγάλου μέρους των εργαζομένων από το «Ντυνάν» αλλά και από άλλες δομές του ομίλου, στον οποίο ανήκει το ΓΑΙΑ). Εσπευσε μάλιστα να αποστασιοποιηθεί, σημειώνοντας: «Δεν είμαστε πια υπεύθυνοι για την τύχη του νοσοκομείου αυτού».

Επαφές στη Ρωσία για τον τουρισμό

Διαδοχικές συναντήσεις με τους επτά μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς πράκτορες (tours operators) της Ρωσίας πραγματοποίησε, το τελευταίο διήμερο, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, με στόχο να προσδιοριστούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η ανοδική τάση που ήδη καταγράφεται στις επισκέψεις Ρώσων στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την οργάνωση και την προετοιμασία για την ερχόμενη τουριστική περίοδο και συμφωνήθηκε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να ετοιμάζουν οι tours operators τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζεται ο κάθε Ρώσος, προκειμένου να πάρει τη Visa, ώστε να διευκολυνθεί η σχετική διαδικασία και να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος και το κόστος θεώρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή