ΔΗΚΤΗΣ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταστήματα κλείνουν εν μέσω εκπτώσεων

Μέχρι πολύ πρόσφατα η περίοδος των εκπτώσεων αποτελούσε για τις εμπορικές επιχειρήσεις το «φιλί της ζωής». Ομως το «λουκέτο» στη διάρκεια αυτών των εβδομάδων ήταν κάτι ανήκουστο. Πλέον, η κατάσταση στο λιανεμπόριο είναι τέτοια που οι εκπτώσεις σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν το «κύκνειο άσμα» των επιχειρήσεων. Ακόμη και σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, όπως η οδός Πατησίων, καταστήματα -και μάλιστα γνωστών αλυσίδων του κλάδου ένδυσης και υπόδησης- κλείνουν εν μέσω εκπτώσεων, αφού επιχείρησαν να πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές τα τελευταία αποθέματά τους. Αλλωστε, στην οδό Πατησίων, το 30% των καταστημάτων έχει βάλει «λουκέτο».

Την ερχόμενη εβδομάδα είναι πιθανό κάποιες εγχώριες τράπεζες να ζητήσουν πρόσθετη ρευστότητα από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας, Emergency Liquidity Assistance (ELA) της ΤτΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας που αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι έχουν κάνει χρήση του ELA οι ιρλανδικές τράπεζες και στο παρελθόν γερμανικές και βελγικές τράπεζες.

Μετρώντας τις επιπτώσεις

Κρίσιμη θα είναι η επόμενη εβδομάδα για το θέμα της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων και τον λογιστικό χειρισμό της ζημιάς που θα προκύψει. Τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθούν οι τεχνικοί όροι και θα προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα αποτυπωθεί η ζημιά. Φαίνεται πάντως ότι οι δημιουργικές ιδέες τραπεζών για τον τρόπο αντιμετώπισης των ζημιών δεν έγιναν δεκτές απο τις ελεγκτικές και εποπτικές αρχές που πιέζουν για έναν ενιαίο και ξεκάθαρο λογιστικό χειρισμό που δεν θα αφήσει ουρές ή αμφιβολίες. Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι τράπεζες δεν θα αποφύγουν μια ζημιά από την ανταλλαγή των ομολόγων που θα είναι πολύ κοντά στο 21% που είχε προσδιορίσει το IIF, ενώ πιθανότατα θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του εξαμήνου.

Να αποφύγει εφεξής τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στις επενδύσεις χρυσού επιχειρεί ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Προχώρησε, λοιπόν, στη σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα αξιολογεί τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις επενδύσεις παραγωγής χρυσού και θα εισηγείται στον υπουργό την αδειοδότησή τους ή όχι.

Ζητείται λύση άμεσα στον ΟΑΕΕ

Πολύ δύσκολη πλέον η κατάσταση στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Οι επιχειρηματίες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 306.000, εκ των οποίων οι 146.000 έχουν οριστικά διακόψει την ασφάλισή τους. Από τους 700.000 εναπομείναντες ενεργούς ασφαλισμένους μόνο οι 540.000 καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές. Οσοι έχουν ανεξόφλητες εισφορές δεν μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ενώ την ίδια ώρα τίθενται σε κίνδυνο οι συντάξεις και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ακόμη και για τους συνεπείς ασφαλισμένους. Ασφαλιστική περαίωση ή όχι, ζητείται λύση άμεσα.

Ξεκίνησε η έρευνα της SEC για τη S&Ρ

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ζήτησε από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s να της γνωστοποιήσει τα άτομα μέσα από την εταιρεία που γνώριζαν για την απόφασή της να υποβαθμίσει τις ΗΠΑ πριν από την επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το αίτημα της SEC αποτελεί μέρος της προκαταρκτικής εξέτασης για το ενδεχόμενο να έγινε κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης. Δηλαδή ερευνά το ενδεχόμενο κάποιοι να γνώριζαν νωρίτερα για την υποβάθμιση των ΗΠΑ, πριν από την επίσημη ανακοίνωση. Την έρευνα έχει αναλάβει το προσωπικό της SEC που έχει την εποπτεία των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή