Ενταξη επενδυτικών σχεδίων στο ειδικό καθεστώς για την Επιχειρηματικότητα Νέων

Ενταξη επενδυτικών σχεδίων στο ειδικό καθεστώς για την Επιχειρηματικότητα Νέων

4' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοινώθηκε παράταση 30 ημερών της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προτάσεων, του προγράμματος ένταξης επενδυτικών σχεδίων στο ειδικό καθεστώς ενισχύσεων της Επιχειρηματικότητας των Νέων του νόμου 3908/2011.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, στο ειδικό καθεστώς Επιχειρηματικότητας των Νέων του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011 ενισχύονται αποκλειστικά επενδυτικά σχέδια που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχουν με ποσοστό άνω του 50% φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας τους και ασκούν αποκλειστικά τη διαχείριση των επιχειρήσεων αυτών.

Επιλέξιμες Επιχειρήσεις – Προϋπολογισμός

Επιλέξιμες είναι επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, εκτός από αυτούς που εξαιρούνται από τον Αναπτυξιακό Νόμο. Επιπλέον απαιτείται:

– Να έχουν τη νομική μορφή που προβλέπεται από τον νόμο 3908/2011. Υπενθυμίζεται ότι στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο επιλέξιμες μορφές επιχειρήσεων θεωρούνται οι Συνεταιρισμοί και οι εμπορικής μορφής επιχειρήσεις (Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία). Οι προσωπικές επιχειρήσεις (ατομικές) θεωρούνται επιλέξιμες, όταν τα επενδυτικά τους σχέδια είναι ύψους κάτω των 300.000 ευρώ.

– Να έχουν ιδρυθεί τον Ιανουάριο του 2011 και μετά (ή να είναι υπό ίδρυση).

– Να μη συμμετέχουν σε αυτές με ποσοστό άνω του 20% (ή να ασκούν τη διοίκηση) φυσικά πρόσωπα που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις οι οποίες έπαυσαν τη λειτουργία τους κατά το προηγούμενο 12μηνο και δραστηριοποιούνταν στην ίδια σχετική αγορά ή σε όμορες αγορές.

Το ελάχιστο ύψος επένδυσης που απαιτείται στο ειδικό καθεστώς της Επιχειρηματικότητας των Νέων είναι:

– Για Μικρές Επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 150.000 ευρώ.

– Για Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις επένδυση ελάχιστου ύψους 100.000 ευρώ.

Επιλέξιμες δαπάνες

Οπως αναφέρεται στην προκήρυξη του Προγράμματος, ενισχύονται δαπάνες της επένδυσης που αφορούν:

Α. Δαπάνες ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας της επιχείρησης:

– Υπηρεσίες συμβούλων που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης (νομικές, διοικητικές, κ.ά.) μέχρι ποσοστού 10% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου και έως 30.000 ευρώ.

– Τόκοι εξωτερικής χρηματοδότησης.

– Μίσθωση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής και χρησιμοποίηση τεχνολογικών υποδομών (σε περίπτωση εγκατάστασης εντός Τεχνολογικού Πάρκου, Ζώνης Καινοτομίας, κ.α.).

– Δαπάνες για ενέργεια, ύδρευση και θέρμανση, διοικητικές επιβαρύνσεις και φόρους (εκτός του ΦΠΑ και των εταιρικών φόρων).

– Μισθοδοσία βάσει συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης (υπό την προϋπόθεση ότι γι’ αυτές δεν έχουν δοθεί άλλου είδους ενισχύσεις).

Β. Δαπάνες Χρηματοδοτικής Μίσθωσης (Leasing) για μίσθωση κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής.

Επισημαίνεται ότι, στο ειδικό καθεστώς της Επιχειρηματικότητας των Νέων δεν ενισχύονται οι δαπάνες παγίων της επένδυσης.

Ποσοστά ενίσχυσης

Στο ειδικό καθεστώς της Επιχειρηματικότητας των Νέων παρέχεται ενίσχυση υπό τη μορφή της Επιχορήγησης ή/και της Επιδότησης Leasing. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

– Η ενίσχυση παρέχεται κατά τα πρώτα 5 έτη λειτουργίας της επιχείρησης μετά την ίδρυσή της.

– Η Επιχορήγηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου (μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους της Χρηματοδοτικής Μίσθωσης).

– Το κατ’ έτος χορηγούμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 33% του συνόλου της χορηγούμενης ενίσχυσης.

– Το ποσό της ενίσχυσης δεν μπορεί να ξεπεράσει το 1.000.000 ευρώ στην περίπτωση που γίνεται χρήση της Χρηματοδοτικής Μίσθωσης (Leasing).

– Το ποσό της ενίσχυσης δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 500.000 ευρώ στην περίπτωση που γίνεται χρήση μόνο της Επιχορήγησης των δαπανών ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας.

Καινοτομία του προγράμματος αυτού αποτελεί η δυνατότητα που παρέχει στις επιχειρήσεις που υπάγονται στην Επιχειρηματικότητα των Νέων να μπορούν υποβάλλουν αίτημα υπαγωγής και σε άλλα καθεστώτα ενισχύσεων (π.χ. Γενική Επιχειρηματικότητα του Αναπτυξιακού, ΕΣΠΑ, κ.λπ.) για μέρος του επενδυτικού σχεδίου, υπό την προϋπόθεση της μη-ενίσχυσης των ίδιων επιλέξιμων δαπανών.

Τα ποσοστά ενίσχυσης που χορηγούνται επί των Ενισχυόμενων Δαπανών (Α. Δαπάνες Ιδρυσης & Β. Δαπάνες Χρηματοδοτικής Μίσθωσης) διαμορφώνονται ανάλογα με τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης για τα 5 πρώτα έτη, ως εξής:

Περιφέρεια: Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ηπειρος, Δυτική Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά, Κρήτη, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, έτη από 1ο έως 3ο 35%, τα έτη 4ο έως 5ο 25%. Επιπλέον ποσοστό Ενίσχυσης για νησιά της Περιφέρειας με πληθυσμό μεγαλύτερο των 5.000 κατοίκων +5%.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Στερεά Ελλάδα, Αττική, έτη 1ο έως 3ο 25%, έτη 4ο έως 5ο 15%.

Τρόπος χρηματοδότησης

Στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν περιορισμοί για τον τρόπο που θα χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό σχέδιο. Τα πάγια της επένδυσης μπορούν να χρηματοδοτηθούν είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων, είτε μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης (τραπεζικό δάνειο), είτε μέσω κρατικής ενίσχυσης (στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο έχει υπαχθεί σε κάποιο άλλο καθεστώς κρατικών ενισχύσεων).

Ο επενδυτής οφείλει να προσκομίσει παραστατικά που θα τεκμηριώνουν τη δυνατότητά του να εξασφαλίσει τουλάχιστον το 30% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου -εξαιρουμένων των: α) δαπανών Leasing, και β) δαπανών για μισθώματα κτιρίων & μηχανημάτων – με έναν από τους παραπάνω τρόπους.

Επισημαίνεται ότι, στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο χρηματοδοτηθεί και με ιδία συμμετοχή, παρέχονται επιπλέον βαθμοί στα κριτήρια αξιολόγησης.

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή των επενδυτικών σχεδίων στο πρόγραμμα, για το έτος 2011, υποβάλλονται έως 30 Σεπτεμβρίου 2011.

Κατάρτιση προϋπολογισμού

Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη διάκριση μεταξύ των: α) δαπανών που συνθέτουν το κόστος του επενδυτικού σχεδίου και β) ενισχυόμενων δαπανών, στο ειδικό καθεστώς της Επιχειρηματικότητας των Νέων.

Με τον (α) όρο των δαπανών που συνθέτουν το κόστος του επενδυτικού σχεδίου εννοείται το σύνολο των δαπανών που στο πλαίσιο του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011 διαμορφώνουν το κόστος του επενδυτικού σχεδίου. Τέτοιες δαπάνες μπορεί να είναι:

– Υλικά Περιουσιακά Στοιχεία (δαπάνες κατασκευής ή αγοράς κτιριακών εγκαταστάσεων, δαπάνες αγοράς & εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού).

– Αϋλα Περιουσιακά Στοιχεία (δικαιώματα ευρεσιτεχνίας, άδειες εκμετάλλευσης, μη νομικά κατοχυρωμένες τεχνικές γνώσεις).

– Εργα και προγράμματα Ερευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας

– Δαπάνες Μίσθωσης Κτιριακών Εγκαταστάσεων και Εξοπλισμού Παραγωγής.

– Αξία πάγιου εξοπλισμού που αποκτάται με σύμβαση Χρηματοδοτικής Μίσθωσης.

Με τον (β) όρο των ενισχυόμενων δαπανών εννοείται το σύνολο των δαπανών που μπορούν να ενισχυθούν στο ειδικό καθεστώς της Επιχειρηματικότητας των Νέων όπως αναλύθηκαν στην παράγραφο «Επιλέξιμες δαπάνες».

Η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου και η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης πραγματοποιείται εντός δύο ετών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή