ΔΗΚΤΗΣ

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις

Ηρεμία επικρατεί στο μέτωπο των καταθέσεων στην Proton Bank μετά τη μεγάλη αναστάτωση που προκάλεσε στους πελάτες της τράπεζας η εισαγγελική έρευνα για ενδεχόμενο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οπως έχουν τονίσει οι εποπτικές αρχές αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, είναι τελείως διαφορετικά ζητήματα τα ενδεχόμενα νομικά προβλήματα ενός μετόχου και η λειτουργία ενός νομικού προσώπου όπως είναι η Proton Bank. Επιπρόσθετα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ο πιο στενά εποπτευόμενος τομέας της οικονομίας, ενώ μετά τις εξελίξεις, η Proton βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών. Με λίγα λόγια, σε ό, τι αφορά την τράπεζα, με τη σταθεροποίηση των καταθέσεων συνεχίζει να λειτουργεί περίπου ως συνήθως και εξετάζονται όλες οι επιλογές για το μέλλον της.

Ηδη η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον συνεργασίας, ενώ εξετάζονται και άλλες λύσεις, ώστε η περιπέτεια να έχει αίσιο τέλος. Παράλληλα, η ΤτΕ πιέζει για την άμεση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Proton κατά 100 εκατ. ευρώ, με την ενεργοποίηση της σχετικής απόφασης που είχε ληφθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στις 24 Μαΐου, κίνηση που μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις. Σημειώνεται ότι το συνολικό ενεργητικό της Attica Bank ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια σε 521,7 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ενεργητικό της Proton διαμορφώνεται σε 3,8 δισ. ευρώ, ενώ τα εποπτικά ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 352 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει κι άλλη τράπεζα, πέραν της Αttica Bank που «κοιτάζει» προς την Proton Bank; Πληροφορίες από την αγορά, θέλουν και τρίτο ενδιαφερόμενο για την περίπτωση, ο οποίος μάλιστα εξετάζει την περίπτωση… αυτοβούλως. Ωστόσο, προς το παρόν, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Πάντως, κοινή είναι η αίσθηση ότι αναζητείται λύση για την περίπτωση και δεν θα αργήσει να δοθεί. Η Attica, ως γνωστόν, έχει ήδη ανακοινώσει το ενδιαφέρον της και έκτοτε διερευνά…

Γόρδιος δεσμός τα εργασιακά

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ. Κι αυτό γιατί η γερμανική πλευρά πιέζει έντονα προς την κατεύθυνση της επίσπευσης των όποιων αλλαγών, οι οποίες, ωστόσο, δεν θα είναι ούτε ανέφελες ούτε εύκολες. Αν κρίνει κανείς με βάση το… περιεχόμενό τους. Για παράδειγμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση του ΟΤΕ έχει προτείνει τη λύση της εκ περιτροπής εργασίας με την καθιέρωση της εβδομάδας 4 ημερών με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών. Είναι σίγουρο ότι οι Γερμανοί δεν μπορούν και στην πραγματικότητα δεν θέλουν να φύγουν από τον ΟΤΕ, ανεξάρτητα με το τι διαδίδεται δεξιά και αριστερά, για λόγους πολιτικής κυρίως. Ωστόσο, πιέζουν αφόρητα την κυβέρνηση να περιορίσει, αφενός μεν τη δράση της ρυθμιστικής αρχής, αφετέρου δε την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στον οργανισμό. Επιπλέον, η αρνητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον οργανισμό, ίσως και να βολεύει με τη ραγδαία πτώση της μετοχής του ΟΤΕ, όπως και όλου του χρηματιστηρίου όμως, που καθιστά τον οργανισμό πιο εύκολη λεία για τη γερμανική επιχείρηση τηλεπικοινωνιών.

Αραβοτουρκικό ενδιαφέρον για αγορά σπιτιών στα νησιά

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, το ενδιαφέρον τους ήταν ανύπαρκτο. Τώρα τελευταία, όμως, και με την κατηφόρα που έχουν πάρει οι τιμές, ακόμα και στους πιο ακριβούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, έκαναν την εμφάνισή τους και μάλιστα με συνεχώς αυξανόμενη τάση. Ο λόγος αφορά τους Αραβες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν βίλες, εξοχικές κατοικίες εν γένει, αλλά και οικόπεδα, σε προνομιακά παραθαλάσσια μέρη και σε ορισμένα από τα πιο ακριβά νησιά, κυρίως, του Αιγαίου.

Θα έλεγε κανείς ότι το ενδιαφέρον τους πάει «πακέτο» με τον αντίστοιχο τουρκικό. Κι αυτό γιατί, σχεδόν ταυτόχρονα, εμφανίστηκαν και Τούρκοι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίες ενδιαφέρονται να κάνουν την ίδια τοποθέτηση. Ως γνωστόν, οι ευκαιρίες είναι πολλές στην αγορά και τα λεφτά που διαθέτουν αρκετοί από αυτούς πολλά. Επίσης, ενδιαφερόμενοι είναι και Ελβετοί, Αυστριακοί και Ιταλοί, κυρίως στο Ιόνιο αυτοί οι τελευταίοι, για λόγους γειτνίασης.

Από ελληνικής πλευράς, πάντως, αγοραστικό ενδιαφέρον δεν υπάρχει.  Μόνο πωλητές εμφανίζονται και μάλιστα σε καλές τιμές…

Πιέσεις και μέτρα στην Κύπρο

«Μέτρα τώρα», ήταν το κλίμα που επικρατούσε τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο. Κι αν ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης καθυστέρησε τη λήψη τους, οι υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας την επέβαλε. Τα νέα που έρχονται από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι η πίεση για ανάληψη πρωτοβουλιών, που θα απαντούσαν στις ανησυχίες των αγορών, ήταν μεγάλη.

Τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών έδειξαν ότι το έλλειμμα για το πρώτο εξάμηνο ανήλθε σε 3,47% (637 εκατ. ευρώ) από 1,89% το πρώτο εξάμηνο του 2010 (329 εκατ. ευρώ). Η απόδοση του δεκαετούς κυπριακού ομολόγου διατηρούνταν μέχρι τα μέσα της περασμένης εβδομάδας σε επίπεδα άνω του 10%, αλλά το υπουργείο Οικονομικών προέβαινε σε ασκήσεις θάρρους εκτιμώντας ότι χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 650 εκατ. ευρώ, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, μπορούν να καλυφθούν.

Μάλιστα, στα τέλη Αυγούστου θα προχωρήσει σε νέο εσωτερικό δανεισμό, ύψους 20 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό των ανησυχιών είναι ότι κάθε ημέρα εργοδοτικοί και επιχειρηματικοί φορείς ζητούσαν τη λήψη μέτρων, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της Τράπεζας Κύπρου, η οποία προειδοποίησε για κίνδυνο ένταξης της Κύπρου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Η Κομισιόν διέψευσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η Κύπρος μπορεί να έχει υψηλό έλλειμμα, αλλά το δημόσιο χρέος κινείται στα επίπεδα του 60% -από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη- ενώ οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών θεωρούνται ήπιες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή