Εκτίναξη της ανεργίας άνω του 18% μετά τη θερινή περίοδο

Εκτίναξη της ανεργίας άνω του 18% μετά τη θερινή περίοδο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσοστό ανεργίας άνω του 18% προβλέπουν οι ερευνητές του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ για την περίοδο που θα ακολουθήσει μετά τη λήξη της θερινής περιόδου. Το σκηνικό θυμίζει αγορά εργασίας του 1961, η ανασφάλιστη εργασία γνωρίζει πρωτοφανή έκταση και οι ευκαιρίες πλήρους απασχόλησης αποτελούν όλο και περισσότερο την εξαίρεση. Παρότι οι θερινοί μήνες συνδέονται με μια σχετική αναχαίτιση στους ρυθμούς αύξησης του ποσοστού των ανέργων (επισήμως κυμαίνεται γύρω στο 16%) οι προοπτικές για το φθινόπωρο παραμένουν αρνητικές. Πίεση στην αγορά εργασίας θα ασκήσει όχι μόνο ο ιδιωτικός τομέας, αλλά και οι περικοπές στον τομέα της εκπαίδευσης, οι αναμενόμενες διαδικασίες αναδιάρθρωσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα και οι απολύσεις στις ΔΕΚΟ. Ανοικτές παραμένουν και οι εργασιακές εκκρεμότητες στα δημόσια και τα ιδιωτικά ΜΜΕ, που έχουν εισέλθει σε φάση ιστορικών αλλαγών.

Στην πραγματικότητα η έκταση της ανεργίας είναι δύσκολο να καταγραφεί λόγω της εκτεταμένης ανασφάλιστης εργασίας και της ευρείας απασχόλησης όλου του οικογενειακού δυναμικού στις επιχειρήσεις μικρού μεγέθους στον τομέα του τουρισμού. Μπροστά στην ανάγκη εξεύρεσης εργασίας με οποιοδήποτε κόστος, η ανοχή των εργαζομένων για απασχόληση χωρίς ασφάλιση αναδεικνύεται σε κανόνα και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις συνεχίζονται ως το καλύτερο δυνατό σενάριο. Το πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας που γίνεται κατ’ ανάγκην αποδεκτή από τους εργαζομένους αναδεικνύεται ευθέως και από τους πρόσφατους ελέγχους του ΙΚΑ. Μάλιστα σε χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοίκηση του Ιδρύματος μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ελέγχου από την ειδική υπηρεσία ασφάλισης, διαπιστώνει ότι το ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνται χωρίς ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη αγγίζει το 35%.

Το μείγμα υψηλής ανεργίας και ανασφάλιστης εργασίας, κυρίως των συμβοηθούντων μελών στις οικογενειακές επιχειρήσεις, συμβαδίζει με την ολιγωρία της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει ακόμη και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για δράσεις που θα δημιουργήσουν προσωρινή απασχόληση. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μέσα στη διετία θα μειωθεί κατά 45% η δραστηριότητα των κλάδων, ενώ οι εσωτερικές μεταβολές στις επιχειρήσεις που θα επιβιώσουν της κρίσης και οι περιορισμένες δυνατότητες μαζικής μετανάστευσης προδιαγράφουν την αύξηση των ανέργων σε πρωτοφανή επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή