Επιδεινώνονται οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά

Επιδεινώνονται οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ φτάνουν πλέον τα «φέσια» στην αγορά, καθώς, παρά το γεγονός ότι αυτή είναι ουσιαστικά «παγωμένη», οι όποιες συναλλαγές -ελλείψει τραπεζικής χρηματοδότησης- γίνονται με επιταγές και δη ακάλυπτες. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ντόμινο επιπτώσεων στην αγορά, καθώς ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις βρίσκονται να κατέχουν ακάλυπτες επιταγές από πελάτες τους, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο και τη δική τους βιωσιμότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας Α. Ε. το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011 το ύψος των ακάλυπτων επιταγών έφτασε το 1.381.356.399 ευρώ. Αξιοσημείωτη το ίδιο διάστημα ήταν και η αύξηση των απλήρωτων συναλλαγματικών (στο επτάμηνο ανέρχονται σε 86.257 τεμάχια) στα 134.476.048 ευρώ, εκτοξεύοντας τα «φέσια» στην αγορά στο συνολικό ποσό των 1.515.832.447 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό των ακάλυπτων επιταγών το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011 είναι κατά 43,33% αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2010, όταν το συνολικό ποσό των ακάλυπτων επιταγών είχε ανέλθει σε 963.786.637 ευρώ, ενώ το ποσό των απλήρωτων συναλλαγματικών είναι αυξημένο κατά 6,47%, καθώς πέρυσι στο εξεταζόμενο επτάμηνο ανερχόταν συνολικά σε 126.309.858 ευρώ.

Μάλιστα, αν και τον Ιούλιο του 2011 τόσο οι ακάλυπτες επιταγές όσο και οι απλήρωτες συναλλαγματικές ήταν λιγότερες σε τεμάχια σε σύγκριση με τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους (κατά 16,14% και 3,50% αντιστοίχως), φέτος αντιστοιχούν σε πολύ μεγαλύτερα ποσά, κατά 136,26% οι ακάλυπτες επιταγές και κατά 17,21% οι απλήρωτες συναλλαγματικές.

Οπως, άλλωστε, σημειώνει η Τειρεσίας Α. Ε. το 53% του συνολικού ποσού των ακάλυπτων επιταγών του Ιουλίου 2011 αντιστοιχεί στο 1% του συνολικού αριθμού των τεμαχίων, το οποίο σημαίνει ότι περί τις 156 ακάλυπτες επιταγές αντιστοιχούν στο ποσό των 208.257.110 ευρώ.

Με βάση την εξέλιξη των ακάλυπτων επιταγών και την εμβάθυνση της ύφεσης στην πραγματική οικονομία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους το ποσό των ακάλυπτων επιταγών θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ.

Αν και η χρήση των επιταγών έχει μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά σε σχέση με το 2009, οπότε σημειώθηκε ρεκόρ ακάλυπτων επιταγών με το συνολικό ποσό αυτών να υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ, έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) έχει δείξει ότι σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις απ’ όσες πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω επιταγών διατηρούν επιταγές που είναι ήδη ακάλυπτες (37,9%) και δεν τις «σφραγίζουν» ή διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να μην καλυφθούν (7,3%).

Το φαινόμενο αυτό, που αναμένεται να διογκωθεί περαιτέρω, προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά, καθώς απειλεί πλέον την ύπαρξη ακόμη και υγιών επιχειρήσεων, οδηγώντας κατ’ επέκταση σε αύξηση των «λουκέτων» και της ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή