O ΔΗΚΤΗΣ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν επιτρέπεται η έξοδος από το ευρώ»

Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προτίθεται να αφήσει κανένα μέλος της Ευρωζώνης να πτωχεύσει, έδωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Ιβ Μερς, εξηγώντας ότι σε αυτό το ενδεχόμενο θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες και αυτό θα κατέστρεφε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης ως συνόλου. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα China Business News, ο Μερς επισήμανε παράλληλα ότι η Ευρωζώνη δεν θα επιτρέψει σε καμία από τις χώρες-μέλη της να την εγκαταλείψει. Τόνισε ακόμη ότι θα ήταν μη ρεαλιστικό και «οικονομική αυτοκτονία» για τα μέλη της Ευρωζώνης να την εγκαταλείψουν, από τη στιγμή που, όπως είπε, δεν έχουν δικά τους νομίσματα για να στηριχτούν.

Το μέλος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο για την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια (Απρίλιο και Ιούλιο) για να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις και τόνισε ότι η ισοτιμία του ευρώ δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση πολιτικής.

Το τριήμερο 7 με 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το φετινό «οδοιπορικό παρουσιάσεων» (road show) του Χ.Α. στο Λονδίνο για τις εισηγμένες. Με τη χρηματιστηριακή αγορά να βρίσκεται στα επίπεδα της 9ης Ιανουαρίου 1997 και τη χρηματιστηριακή αξία να μην ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών θα στραφεί αποκλειστικά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και στις εξωστρεφείς εισηγμενες, που αντιστέκονται στο εγχώριο υφεσιακό κλίμα.

Καθησύχασε τους επενδυτές

Η αντιστροφή του κλίματος στην εγχώρια αγορά το τελευταίο διάστημα δεν φαίνεται μόνο από την επιστροφή ελληνικών καταθέσεων που είχαν φύγει στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα. Φαίνεται και από την κάθετη πτώση στις αγορές χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τους τελευταίους πέντε με έξι μήνες, η ζήτηση για χρυσές λίρες δεν θυμίζει τίποτα το δεύτερο εξάμηνο του 2010, όταν οι αγορές χρυσού από αποταμιευτές ξεπερνούσαν και τα 100 κιλά τον μήνα. Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι μεγάλη συμβολή στην αντιστροφή της τάσης είχαν οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής στις 21 Ιουλίου, σχετικά με το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σωσίβιο για το Επικουρικό Κεφάλαιο αυτοκινήτου

Σανίδα σωτηρίας για το Επικουρικό Κεφάλαιο του κλάδου αυτοκινήτου, το άνοιγμα του οποίου ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αποτελέσει η νομοθετική παρέμβαση που προωθεί η κυβέρνηση για την στήριξή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχετικές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται σε τροπολογία του υπ. Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί στο τέλος του μήνα και θα προβλέπουν απαλλαγές στις αποζημιώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου, οι οποίες θα υπολογίζονται σε ποσοστιαία βάση και θα αυξάνονται κλιμακωτά όσο θα αυξάνεται και το ύψος της εκάστοτε αποζημίωσης. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται οι απαλλαγές να αρχίζουν από το 5% και να αυξάνονται προοδευτικά έως και το 30%, ενώ ανοιχτό είναι το θέμα μιας συνολικής μεταρρύθμισης για τον φορέα, που θα του επιτρέψει να επιβιώσει οικονομικά και στο μέλλον.

Καινοτομία έχουμε, έρχεται και η… «κοιλάδα» ανάπτυξης

Silicon Valley χωρίς τη… valley. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο περί χορήγησης κινήτρων στις επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν εντός της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, τομεάρχη ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, τόσο η χωροθέτηση της Ζώνης Καινοτομίας όσο και η κατοχύρωση της δημόσιας γης παραμένει εκκρεμής. Το παραπάνω επιβεβαιώνει, αλλά εν μέρει, το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς σε ανακοίνωση-απάντηση στον κ. Χατζηδάκη υποστηρίζει ότι σε έκθεση διαβούλευσης για την τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας συμπεριλαμβάνονται οι προβλέψεις για τη χωροθέτηση της περιοχής, ενώ οι διαδικασίες για την κατοχύρωση της δημόσιας γης βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή