Μειώθηκαν οι πωλήσεις παιχνιδιών και ειδών βρεφανάπτυξης

Μειώθηκαν οι πωλήσεις παιχνιδιών και ειδών βρεφανάπτυξης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτική τάση ακολουθεί ο κλάδος των αλυσίδων καταστημάτων παιχνιδιών και των καταστημάτων ειδών βρεφανάπτυξης, όπως διαφαίνεται από την τελευταία έκδοση της κλαδικής μελέτης που εκπόνησε η ICAP Group και στην οποία διερευνάται η εξέλιξη της αγοράς αυτής. Χαρακτηριστικό του κλάδου της λιανικής πώλησης των παιχνιδιών και των ειδών βρεφανάπτυξης είναι η αυξανόμενη συγκέντρωση της αγοράς σε σχετικά λίγες και μεγάλες αλυσίδες, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο αριθμός των παραδοσιακών μεμονωμένων σημείων πώλησης συρρικνώνεται. Η τάση αυτή είναι έντονη κυρίως στις αλυσίδες παιχνιδιών και οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην τιμολογιακή πολιτική τους, στη διεύρυνση της ποικιλίας των προσφερόμενων προϊόντων, στη διαφημιστική προβολή τους και στην επέκταση του δικτύου καταστημάτων τους.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις, οι οποίες εκμεταλλεύονται αλυσίδες παιχνιδιών και ειδών βρεφανάπτυξης, πραγματοποιούν και δικές τους εισαγωγές και συχνά εμπορεύονται, εκτός από «επώνυμα» και «ανώνυμα» προϊόντα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, οι εισαγωγές παιχνιδιών ιδίως από την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Σχετικά με την πορεία της αγοράς τα προηγούμενα χρόνια, οι πωλήσεις ειδών βρεφανάπτυξης μέσω αλυσίδων επίσης ακολούθησαν ανοδική πορεία την περίοδο 2002-2009, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 17,4%, και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που πωλούνται κυρίως μέσω των αλυσίδων καταστημάτων πολυμέσων και ηλεκτρικών ειδών, εμφάνισαν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 8,4% την περίοδο 2002-2009.

Στο πλαίσιο της κλαδικής μελέτης πραγματοποιήθηκε και χρηματοοικονομική ανάλυση βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών, ενώ παράλληλα συνετάχθη και ο ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος επιχειρήσεων, για την περίοδο 2008-2009. Από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού 12 επιχειρήσεων εκμετάλλευσης αλυσίδων καταστημάτων παιχνιδιών προκύπτει ότι οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών του δείγματος παρουσίασαν αύξηση 10,46% το 2008/09. Ομοίως, τα μεικτά κέρδη, τα καθαρά κέρδη (προ φόρου) καθώς και τα κέρδη EBITDA παρουσίασαν αύξηση 10,95%, 7,58% και 8,97% αντίστοιχα την ίδια περίοδο. Βαρύνουσα σημασία στα παραπάνω αποτελέσματα έχουν τα οικονομικά μεγέθη της αλυσίδας Jumbo, η οποία κατέχει κορυφαία θέση στον κλάδο. Επιπλέον, από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού 7 επιχειρήσεων εκμετάλλευσης αλυσίδων καταστημάτων ειδών βρεφανάπτυξης προέκυψε ότι οι πωλήσεις των εταιρειών του δείγματος παρουσίασαν οριακή αύξηση (0,84%) το 2008/09. Αντίθετα, τα συνολικά μεικτά κέρδη μειώθηκαν οριακά (0,33%). Πτώση παρουσίασαν, τέλος, και τα λειτουργικά αποτελέσματα και τα λειτουργικά κέρδη ΕΒΙΤDΑ κατά 13,85% και 18,48% αντίστοιχα, την ίδια περίοδο.

Σχολιάζοντας την πορεία της αγοράς, η διευθύντρια Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, κ. Σταματίνα Παντελαίου, τόνισε τα εξής: «Δυστυχώς και ο κλάδος των Αλυσίδων Καταστημάτων Παιχνιδιών και Ειδών Βραφανάπτυξης παρουσίασε πτωτική πορεία το 2010, μη ξεφεύγοντας από το γενικότερο δυσχερές οικονομικό κλίμα. Ειδικότερα, ενώ οι πωλήσεις παιχνιδιών (παραδοσιακών και ηλεκτρονικών) μέσω των αλυσίδων καταστημάτων παιχνιδιών ακολούθησαν ανοδική πορεία την περίοδο 2002-2009, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 9,8%, το 2010 σημείωσαν πτώση της τάξης του 4% σε σχέση με το 2009».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή