Αγωνία για τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των εισηγμένων

Αγωνία για τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των εισηγμένων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για τις επιδόσεις του β΄ τριμήνου του 2011. Ο ΟΠΑΠ δημοσιοποιεί τις εξαμηνιαίες λογιστικές του καταστάσεις την ερχόμενη Πέμπτη 25 Αυγούστου και ακολουθεί η Motor Oil στις 29 Αυγούστου. Στις 30 Αυγούστου ανακοινώνουν αποτελέσματα α΄ εξαμήνου η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Marfin Popular Bank, η Σαράντης, η Σιδενόρ, η Geniki Bank, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, και η Τράπεζα Κύπρου. Η πλειοψηφία των εισηγμένων (περισσότερες από 180) θα γνωστοποιήσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις στις 31 Αυγούστου, οπότε εκπνέει και η σχετική προθεσμία που έχει δοθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το ερώτημα που βασανίζει τη χρηματιστηριακή αγορά είναι εάν η εικόνα των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου θα διαφοροποιηθεί ή θα έχουμε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο τις ζημιογόνους εταιρείες να παραμένουν πλειοψηφική δύναμη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στη διάρκεια του α΄ τριμήνου 2011 κατεγράφη αύξηση κερδών 7,9% μετά από φόρους στο επίπεδο των 444,45 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, χωρίς τα αποτελέσματα τραπεζών, ασφαλιστικών και επενδυτικών εταιρειών τα κέρδη μετά τους φόρους των υπόλοιπων εισηγμένων κατέγραψαν πτώση 41,8%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Οπως εξηγεί η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, «ένας λόγος για τον οποίο δεν σημειώθηκε συνολικά αρνητικό αποτέλεσμα είναι και η μη δημοσίευση αποτελεσμάτων από «παραδοσιακά» ζημιογόνους οργανισμούς (Πετζετάκις, Cardico, Alter, ΚΛΩΝΑΤΕΞ, United Textiles, Ατλάντικ, Ασπίς Πρόνοια, Μεσοχωρίτης κ.ά.) που αποτελούν το 3% με 4% του συνόλου των εισηγμένων εταιρειών». Οι ισολογισμοί του α΄ τριμήνου του 2011 αποτύπωσαν την απαξιωτική εικόνα στην επιχειρηματική σκηνή, καθώς πολλές εταιρείες δίνουν μάχη για την επιβίωση. Οι εισηγμένες, εκτός από την ύφεση και το εχθρικό φορολογικό περιβάλλον, έχουν να αντιμετωπίσουν και την απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια ή ακόμα χειρότερα την απομόχλευση του ισολογισμού τους, καλώντας πίσω ή περιορίζοντας τις χορηγήσεις τους όταν η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τη δευτερογενή αγορά είναι σχεδόν αδύνατη. Οι εισηγμένες που έχουν καθαρή ορατότητα κερδοφορίας είναι όσες έχουν στρέψει τη δραστηριότητά τους (πάνω από το 60% του τζίρου τους) στο εξωτερικό ή συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει η συνολική εικόνα των ταμειακών αποθεμάτων και ειδικά των υπερδανεισμένων επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή