ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ΙΚΑ το Επικουρικό της ΕΥΔΑΠ από 1η Οκτωβρίου

Με όρους ΙΚΑ, ύστερα από απόφαση που θα εκδώσει ο υπουργός Εργασίας και αφού εκπονηθεί οικονομική μελέτη, θα χορηγηθούν οι συντάξεις στους νέους συνταξιούχους του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΕΥΔΑΠ. Η συγχώνευση του Ταμείου στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2011.

Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν στο ΤΕΑΠ-ΕΥΔΑΠ μέχρι τις 30.9.2011 ή εκκρεμούν κρίνονται από το ΕΤΕΑΜ, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας του τομέα. Επίσης, οι εκκρεμείς αιτήσεις για αναγνώριση χρόνου, που έχουν υποβληθεί στον τομέα μέχρι τις 30.9.2011, εξετάζονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία του τομέα μέχρι την ημερομηνία ένταξής του στο ΕΤΕΑΜ.

Το ύψος των συντάξεων που θα καταβάλλονται από το ΕΤΕΑΜ στους ήδη συνταξιούχους του τομέα, καθώς και στους ασφαλισμένους του που θα καταστούν συνταξιούχοι μετά την ημερομηνία της συγχώνευσης, θα καθορισθεί με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά ειδική οικονομική μελέτη και γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΤΕΑΜ.

Εφάπαξ

Από το εφάπαξ βοήθημα θα μπορεί να παρακρατείται το συνολικό ποσό που αναλογεί στην εξαγορά για την αναγνώριση χρόνου προϋπηρεσίας των κοινοτικών υπαλλήλων, ασφαλισμένων του πρώην ΤΑΔΚΥ που εντάχθηκε σε αντίστοιχο Τομέα του ΤΕΑΔΥ. Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας οι ασφαλισμένοι δεν είναι υποχρεωμένοι να εξοφλούν αμέσως την οφειλή προκειμένου να τους καταβληθεί η επικουρική τους σύνταξη.

Ακριβότερα τα τουριστικά πακέτα

Συνολική αύξηση στο τουριστικό πακέτο κατά 2% – 3% θα φέρει η επαπειλούμενη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23%, κάτι το οποίο θα προκαλέσει την αρνητική αντίδραση της αγοράς.

Αυτό σημειώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε ανακοίνωσή του με αφορμή την αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 12,55% για το πρώτο εξάμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο ΣΕΤΕ σημειώνει ότι η αύξηση στις εισπράξεις ήρθε ως αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων, όπως μεταστροφή τμήματος της διεθνούς τουριστικής ζήτησης από τη Βόρεια Αφρική προς άλλους προορισμούς, αύξηση αεροπορικών συνδέσεων πόλεων του εξωτερικού με τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας και τιμολογιακή ελκυστικότητα και δεύτερον, ότι ο τουρισμός είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος τομέας και η μεγαλύτερη ελπίδα της χώρας για την έξοδο από την κρίση.

Μειωμένες πωλήσεις στην αγορά ηλεκτρικών

Συνεχίστηκε και στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 η κάμψη στην ελληνική αγορά των ηλεκτρικών προϊόντων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της GFK Temax, η συνολική αγορά των ηλεκτρικών προϊόντων ανήλθε σε 548,4 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις, μειωμένη κατά 19,5% σε σχέση με πέρυσι.

Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασε ο τομέας των τηλεπικοινωνιών (-24,9%), ακολουθούμενος από τον τομέα των Ηλεκτρονικών Καταναλωτικών Αγαθών (-22,4%). Ο τομέας των Μικρών Οικιακών Συσκευών μειώθηκε κατά 18,4%, των φωτογραφικών ειδών κατά 15,7%, των μεγάλων οικιακών συσκευών κατά 14,7%, της πληροφορικής κατά 14,3% και των Ειδών Εξοπλισμού γραφείου κατά 11%.

Ο τομέας των Μικρών Οικιακών Συσκευών χαρακτηρίστηκε από την αύξηση των εμπορικών σημάτων (παλιά και νέα), την εισαγωγή νέων μοντέλων πιο οικονομικών ακόμα και από τις κύριες μάρκες με επακόλουθο την πτώση των τιμών.

Πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις

Πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ επέβαλε στη ΔΕΗ Α.Ε. ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, για παραβάσεις των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων στο λιγνιτωρυχείο Κλειδίου, της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.

Το πρόστιμο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, επεβλήθη «γιατί δεν προσκομίστηκαν τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των υδάτων της λίμνης των ορυχείων, δεν υποβλήθηκαν οι ετήσιες εκθέσεις – αναλύσεις της ποιότητας περιβάλλοντος του έτους 2007, δεν έγινε ενημέρωση από τη ΔΕΗ για την υπερχείλιση των υδάτων και την κατολίσθηση των εδαφών, καθώς και για τη ρύπανση-υποβάθμιση του περιβάλλοντος από την υπερχείλιση υδάτων στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού Βεύης – Αμυνταίου, στο ύψος του «Κλειδίου»».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή