Η κρίση οδήγησε τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Κύπρο

Η κρίση οδήγησε τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Κύπρο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τελευταίους 20 μήνες, περίπου 1.500 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων μετέφεραν την έδρα τους στη Κύπρο, καθώς ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, κατά την τελευταία διετία, η Κύπρος εξελίσσεται σε ελκυστικό προορισμό για ελληνικές εταιρείες αλλά και για πολλούς Ελληνες που αναζητούν εργασία.

Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Λευκωσίας της πρεσβείας μας στην Κύπρο, η μεγαλύτερη συγκέντρωση ελληνικών επενδύσεων είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, το εμπόριο και οι κατασκευές. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι ελληνικές επενδύσεις στην Κύπρο το 2009 ήταν της τάξεως των 710,2 εκατ. ευρώ (κυρίως σύσταση κυπριακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων), αλλά κατά την τελευταία διετία η Κύπρος εξελίσσεται σε ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για ελληνικές εταιρείες.

Οι περισσότερες από τις εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που μετέφεραν την έδρα τους στην Κύπρο ενδιαφέρονται για ανάπτυξη δραστηριότητας σε ευρύ οικονομικό φάσμα, είτε ως μονάδες κάποιας κοινοπραξίας με κυπριακές εταιρείες είτε ως υπεργολάβοι. Στο ηλεκτρονικό σύστημα δημοσίων συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εγγεγραμμένες 4.000 εταιρείες, εκ των οποίων 414 (ή το 10%) είναι ελληνικές. Ομως, ο αριθμός καταγράφεται σταθερά αυξητικός τους τελευταίους 22 μήνες ως προς το ενδιαφέρον ελληνικών εταιρειών για ανάληψη έργων στην Κύπρο. Ενώ το 2009 ήταν εγγεγραμμένες 59 εταιρείες, το 2010 ο αριθμός τους ανήλθε στις 248. Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2011 ενεγράφησαν 107 νέες εταιρείες. Συνολικά 99 εταιρείες ανέλαβαν την περίοδο 2009/πεντάμηνο 2011, έργα που προκηρύχθηκαν από το κυπριακό δημόσιο. Πρόκειται κυρίως για έργα πληροφορικής και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο της πρεσβείας, συνήθως οι ελληνικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση δημοσίων συμβάσεων μεταφέρουν στην Κύπρο το δικό τους προσωπικό, περιορισμένου αριθμού, για μερικούς μήνες μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Αναζήτηση εργασίας

Εκτός της προσέλκυσης ελληνικών εταιρειών, η Κύπρος προσελκύει και πολλούς Ελληνες που αναζητούν εργασία. Δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία για το νέο αυτό φαινόμενο, όπως σημειώνεται στο έγγραφο της πρεσβείας μας, αλλά μόνο ενδεικτικά. Οπως ο αριθμός των Ελλήνων ασφαλισμένων στο κυπριακό Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (10.000 άτομα περίπου) ή η εγγραφή 1.739 Ελλήνων ανέργων (α΄ εξάμηνο 2011) στα Γραφεία της κυπριακής Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΑ) για αναζήτηση εργασίας κ. λπ. Οι Ελληνες δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον δημόσιο τομέα της Κύπρου.

Στον ιδιωτικό τομέα, η τουριστική – επισιτιστική βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο αποτελούν τη κύρια προτίμησή τους και ακολουθεί ευρύ φάσμα διαφόρων επαγγελμάτων. Το 20,9% των Ελλήνων ενδιαφέρονται να εργαστούν ως «προσοντούχοι ειδικοί», το 17,1% ως τεχνίτες παραγωγής, το 17,1% ως υπάλληλοι υπηρεσιών, το 14,1% ως ανειδίκευτοι εργάτες, το 12,4% ως τεχνικοί βοηθοί, το 10% ως γραφείς-δακτυλογράφοι, το 4,8% ως χειριστές μηχανημάτων και το 2,6% ως διευθυντές-διοικητικοί. Το 49,9% των Ελλήνων ανέργων είναι παντρεμένοι και το 44,5% ανύπανδροι, ενώ οι περισσότεροι (33,4%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών. Στον κυπριακό δημόσιο τομέα, όλο και περισσότεροι Ελληνες υποβάλλουν αιτήσεις στις σχετικές εξετάσεις για διάφορες κρατικές θέσεις. Την τριετία 2008 – 2010, 400 Ελληνες υπέβαλαν αιτήσεις και πέτυχαν στις εξετάσεις 130 από αυτούς. Οι τελευταίοι κατέλαβαν μη επιστημονικές θέσεις (μέχρι την κλίμακα Α7) και επιστημονικές θέσεις (από την κλίμακα Α8 και άνω). Επίσης, οι Ελληνες καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης αποτελούν το 20% των υποψηφίων, ενώ το 10% είναι δάσκαλοι της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Τέλος, ο τομέας της Υγείας, δημόσιος και ιδιωτικός, προσελκύει επίσης τους Ελληνες επιστήμονες, όπως εντατικολόγους, αναισθησιολόγους, ακτινολόγους, ορθοπεδικούς κ. λπ. και βοηθητικό ή παραϊατρικό προσωπικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή