ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

O ΔΗΚΤΗΣ

Υπέρ της ολοκλήρωσης, αποστάσεις από τον φόρο

Η Πορτογαλία τίθεται υπέρ μιας μεγαλύτερης οικονομικής ολοκλήρωσης στην Ευρωζώνη, ανακοίνωσε χθες το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών, χαιρετίζοντας τις προτάσεις που έγιναν μετά το πέρας της γαλλογερμανικής συνόδου κορυφής της Τρίτης.

Ωστόσο, η Πορτογαλία δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη χθες σε σχέση με την επιβολή του φόρου στις τράπεζες. Συγκεκριμένα το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών αρκέστηκε να αναφέρει ότι «η Πορτογαλία παρακολούθησε επίσης με ενδιαφέρον τις δηλώσεις για την ενδεχόμενη επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές». Κυβερνητικές πηγές της Πορτογαλίας με δηλώσεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν και στο θέμα της υιοθέτησης από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης του «χρυσού κανόνα» για την ισορροπία του ισολογισμού των ετήσιων προϋπολογισμών στα συντάγματά τους. Βάσει της συμφωνίας που έκανε ο συνασπισμός των δύο κομμάτων μετά τις εκλογές του Ιουνίου «περιλαμβάνει την έναρξη μιας συνταγματικής συζήτησης για τα όρια» του ελλείμματος και το χρέους.

Τράπεζα πληροφοριών μέσω της οποίας θα γνωστοποιείται στο κοινό σε ποιο στάδιο βρίσκεται κάθε πρωτοβουλία (νομοσχέδιο, εφαρμογή υπουργικών αποφάσεων κ. λπ. μέτρα) ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Η ηλεκτρονική αυτή τράπεζα θα έχει κι ένα στοιχείο απολογισμού, καθώς θα περιλαμβάνει και το έργο που έχει γίνει στο υπουργείο τα δύο τελευταία χρόνια. Διαφάνεια και ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε ένα.

Κυνήγι για έσοδα

Στα τέλη Ιουλίου το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία καλούσε τις εφορίες να στείλουν στους «μπαταχτσήδες» σημειώματα για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αλλιώς θα γίνουν κατασχέσεις. Τα πρώτα σημειώματα έχουν ήδη σταλεί από τις εφορίες προς περίπου 900.000 φορολογούμενους για να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Η άμεση ανταπόκριση των εφοριών αναδεικνύει το πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη του Δημοσίου για τόνωση των εσόδων, αλλά και κάτι ακόμα. Το πόσο απλό μπορεί να είναι το «κυνήγι» κατά της φοροδιαφυγής. Εφόσον οι υπόχρεοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα της εφορίας τους, τότε θα ξεκινήσουν οι κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων.

Μεγάλη υποχώρηση στις κεφαλαιοποιήσεις

Λιγοστεύουν οι εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ, καθώς ανέρχονται πλέον σε εννέα μόλις εταιρείες, με τη χρηματιστηριακή αξία της αγοράς να έχει βουλιάξει στα 38,152 δισ. ευρώ και να αντιστοιχεί στο 16,58% του εκτιμώμενου ΑΕΠ για φέτος. Η Coca-Cola παραμένει στην κορυφή, με χρηματιστηριακή αξία 5,68 δισ. ευρώ και ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα με 3,58 δισ. ευρώ, ενώ την πλησίασε ο ΟΠΑΠ με 3,02 δισ. ευρώ. Αρκετά χαμηλότερα βρίσκεται ο ΟΤΕ (2,12 δισ. ευρώ) και τις εννέα πρώτες συμπληρώνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΔΕΗ, η Alpha Bank η Εurobank και ο Τιτάν, που έχει κεφαλαιοποίηση ακριβώς 1 δισ. ευρώ. Επίσης, μόλις 44 εισηγμένες έχουν κεφαλαιοποίηση από 100 εκατ. ευρώ έως 900 εκατ. ευρώ και η πλειοψηφία, πάνω από 200 εταιρείες, έχουν κεφαλαιοποίηση κάτω από 100 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσοστό να βρίσκεται κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ.

Πώληση ομολόγων εγγραφή ζημιών

Αυστραλιανή φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι διέγραψε μέρος του χρέους που της οφείλει το ελληνικό Δημόσιο. Το αυστραλιανό πρακτορείο ειδήσεων AAP μετέδωσε ότι η μεγάλη αυστραλιανή φαρμακευτική εταιρεία CSL «είναι ένα από τα θύματα της κρίσης που πλήττει την ελληνική οικονομία. Το χρέος των ελληνικών δημοσίων νοσοκομείων προς την εν λόγω εταιρεία ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια και τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα λογαριασμό». Επισημαίνεται ότι αν και η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσω της έκδοσης ομολόγων για την κάλυψη των οφειλών, η εταιρεία CSL «δεν είναι αισιόδοξη ότι θα πληρωθεί ποτέ από το ελληνικό Δημόσιο, οπότε προχώρησε στην πώληση των ομολόγων σε χαμηλότερη τιμή, διαγράφοντας 25 εκατ. δολ. σε χρέος από απλήρωτους λογαριασμούς για το διάστημα 2010-2011».