Ανοιξε ο κύκλος εξαγορών και συγχωνεύσεων των επιχειρήσεων

Ανοιξε ο κύκλος εξαγορών και συγχωνεύσεων των επιχειρήσεων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξαγορά της πτωχευθείσης Fulgor από τον Ομιλο Βιοχάλκο μέσω της θυγατρικής των Ελληνικών Καλωδίων, είναι η πρώτη κίνηση για τον κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων που ξεκινά στην ελληνική βιομηχανία λόγω της τριετούς ύφεσης που πλήττει τη χώρα μας. Σε έρευνα που έχει πραγματοποιήσει η Eurobank Equities αναφέρεται ότι η ύφεση θα προκαλέσει ένα κύκλο συγχωνεύσεων και εξαγορών στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και ευρύτερα στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή που θα διαρκέσει τουλάχιστον 12 μήνες. Ο κύκλος θα διακρίνεται σε δύο φάσεις: Η πρώτη φάση αφορά τις αναγκαστικές συγχωνεύσεις (distress), δηλαδή εταιρείες που έχουν μειωμένη ζήτηση των προϊόντων τους, έλλειψη πρόσβασης σε γραμμές πίστωσης σε τράπεζες, οι οποίες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε πώληση των περιουσιακών τους στοιχείων. Σ’ αυτή ακριβώς την κατηγορία συγκαταλέγεται η εξαγορά της Fulgor η οποία από την ημερομηνία ίδρυσής της (1957) ήταν ανταγωνίστρια επιχείρηση της εισηγμένης των Ελληνικών Καλωδίων. Η Fulgor έχει περιέλθει σε αδράνεια από το β΄ εξάμηνο του 2010 και εισήλθε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Fulgor τα Ελληνικά Καλώδια ενισχύουν την εξαγωγική τους παρουσία και ωφελούνται από τις συνέργειες που θα προκύψουν στα δίκτυα πωλήσεων, στην αλυσίδα τροφοδοσίας, στην παραγωγή καθώς και στην έρευνα-ανάπτυξη νέων προϊόντων. Η δεύτερη φάση των συγχωνεύσεων σύμφωνα με την έρευνα της Eurobank Equities θα δημιουργηθεί στην περίοδο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και θα περιλαμβάνει τις εταιρείες με δυνατούς ισολογισμούς, δηλαδή τις leader στους κλάδους τους, οι οποίες θα προβούν σε εξαγορές εταιρειών με χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Οι εξαγορές για τον δεύτερο κύκλο θα γίνουν με σημαντικό discount (έκπτωση) και όχι με premium (υψηλότερη απόδοση).

Οσο βαθαίνει η ύφεση στην επιχειρηματική κοινότητα τόσο θ’ αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται οι εξαγορές αδύναμων εισηγμένων από τις ισχυρότερες του κάθε κλάδου. Ανάλογο παράδειγμα είχαμε και με την περίπτωση της πτωχευθείσης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Ατλάντικ που δεν κατόρθωσε να εισαχθεί στο άρθρο 99 και υποχρεώθηκε η διοίκηση να μεταβιβάζει τα υποκαταστήματά της σε ανταγωνίστριες επιχειρήσεις για να μειώσει τον τραπεζικό της δανεισμό.

Στον τραπεζικό κλάδο έχουμε την περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που απορροφά μέσω συγχώνευσης την Τ-Βank προκειμένου να τη διασώσει από τη χρεοκοπία. Αλλο παράδειγμα είναι η περίπτωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης όπου από το 2009 η Αγροτική τράπεζα προσπαθεί να την πουλήσει λόγω της ζημιογόνου πορείας της αλλά οι διαγωνισμοί έχουν καταστεί άγονοι. Στον παρόντα διαγωνισμό για την πώληση του 82,33% έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τις γερμανικές βιομηχανίες ζάχαρης Nordzucker και Suedzucker, καθώς και δύο πολυεθνικές αγγλικών και ρωσικών συμφερόντων. Οι υποψήφιοι αγοραστές καλούνται να καταθέσουν ολοκληρωμένη μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης η οποία σήμερα απασχολεί στην Ελλάδα 424 άτομα και δίνει δουλειά σε περίπου 6.000 οικογένειες τευτλοπαραγωγών καταγράφει ζημίες τα τελευταία χρόνια λόγω της μεταρρύθμισης της αγοράς ζάχαρης στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2006, όταν μειώθηκε η παραγωγή των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή