Επίτροπο στην Proton Bank τοποθέτησε η Τράπεζα της Ελλάδος

Επίτροπο στην Proton Bank τοποθέτησε η Τράπεζα της Ελλάδος

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τοποθέτηση Επιτρόπου και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Proton Bank κατά 50 εκατ. ευρώ, στην οποία εξετάζουν θετικά το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς, ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη συνέχιση της λειτουργίας της τράπεζας, μετά την εποχή Λαυρεντιάδη.

Η τοποθέτηση του κ. Θεοφάνη Σαξώνη στη θέση του Επιτρόπου αποτελεί αναμενόμενη εξέλιξη μετά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην τράπεζα, που αποκάλυψε, όπως λέγεται, άνοιγμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα η ΤτΕ προχώρησε στον διορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου, επικεφαλής του οποίου παραμένει ο νυν διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Γιώργος Τανισκίδης, ενώ μέλη τοποθετήθηκαν οι κ. Κουτσός από την Εθνική, Καραμάνου από την Alpha, Μυλωνάς από την Πειραιώς και Ντερίτσα και Ρέππας από τη Εurobank.

Το σχέδιο της ΤτΕ προβλέπει τον διαχωρισμό του ενεργητικού της Proton Bank από το κομμάτι των «κακών δανείων», κατά το πρότυπο μιας κακής τράπεζας (bad bank).

Το υπόλοιπο τμήμα θα παραμείνει στην τράπεζα, ενώ εγγυημένες θεωρούνται και οι καταθέσεις των πελατών της που στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011, ανήλθαν στο 1,8 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου, εκτός από τις καταθέσεις προς πελάτες η τράπεζα έχει υποχρεώσεις προς πιστωτικά ιδρύματα ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Οπως προαναφέρθηκε, οι τέσσερις τράπεζες «εξετάζουν θετικά τη συμμετοχή τους στην ήδη αποφασισμένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου», ουσιαστικά όμως τον έλεγχο της τράπεζας αναλαμβάνει πλέον η εποπτική αρχή, η οποία θα προχωρήσει στη διαδικασία εξυγίανσής της και στη συνέχεια στην πώλησή της, με στόχο τη διασφάλιση των καταθέσεων και την αποτροπή συστημικού κινδύνου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σημαντικό μέρος του ανοίγματος προέρχεται από τα δάνεια που η Proton είχε χορηγήσει σε εταιρείες του ομίλου Λαυρεντιάδη, τα οποία, ωστόσο, δεν συνοδεύονταν με τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τράπεζα είχε αυξήσει μέσα σε ένα μόλις χρόνο κατά 60% το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, το ύψος του οποίου ανήλθε στο τέλος του 2010 στο 1,95 δισ. ευρώ, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2011 ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ.

Οι περίεργες συναλλαγές της τράπεζας περιγράφονται στο ογκώδες πόρισμα που έχει ολοκληρώσει η Εποπτική Αρχή, ενώ μια δεύτερη έκθεση για θέματα χειραγώγησης μετοχών έχει συνταχθεί και έχει αποσταλεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί έκθεση προς την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αναφορικά με ύποπτες συναλλαγές ύψους 51 εκατ. ευρώ, οι οποίες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τη χρηματοδότηση θυγατρικών εταιρειών του ομίλου, ενώ η υπόθεση έχει παραπεμφθεί ήδη στην Εισαγγελία της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή