ΝΕΟ ΜΕΤΡΟ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη πτώση των αξιών και οι πολύ χαμηλές συναλλαγές οδήγησαν τις τιμές πολλών μετοχών κοντά στο κατώτατο όριο του 0,30 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε το Χρηματιστήριο Αθηνών να εισηγηθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την κατάργηση από Δευτέρα του ορίου του 0,30 ευρώ ανά μετοχή, που οδηγεί τις εισηγμένες σε κατηγορία ειδικής διαπραγμάτευσης. Πρόκειται για την κατηγορία «Ειδικών Χαρακτηριστικών», όπου εντάσσονται μετοχές των οποίων η μέση τιμή κλεισίματος για τρεις συνεχόμενες ημέρες είναι χαμηλότερη των 30 λεπτών.

Ετσι αναμένεται από εβδομάδα να ληφθεί απόφαση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που θα επικυρώνει την εισήγηση του Χ.Α. για παύση του ορίου του 0,30 ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά την εξάμηνη αναθεώρηση των δεικτών του Χ.Α. τον περασμένο Μάιο, 1 στις 4 μετοχές δεν διαπραγματεύεται σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης. Πιο συγκεκριμένα, 41 μετοχές είχαν υπαχθεί σε καθεστώς επιτήρησης, 10 βρίσκονται στην κατηγορία χαμηλής διασποράς και ειδικών χαρακτηριστικών, 4 μετοχές διαπραγματεύονται μόλις 1 ώρα την εβδομάδα και για 11 μετοχές έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευσή τους.

Ταυτόχρονα το 90% των ημερήσιων συναλλαγών τη φετινή χρονιά πραγματοποιείται από τις μετοχές του Ftse 20, όταν πριν από μια 5ετία το αντίστοιχο ποσοστό του Ftse 20 δεν ξεπερνούσε το 67%. Μέχρι σήμερα, για να μπορέσει μία μετοχή να εξέλθει από την ειδική διαπραγμάτευση, πρέπει να παρθεί απόφαση της εταιρείας ώστε να συγκαλέσει γενική συνέλευση, με θέμα το reverse split. Ομως η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων δεν πρόσφερε λύση στις εταιρείες, με αποτέλεσμα να μη βελτιώνεται η κατάσταση. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι για επενδυτές που κινούνται με βραχυχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα οι τιμές των μετοχών που βρίσκονται στα όρια του 0,30 ευρώ παρουσιάζουν ενδιαφέρον, καθώς ήλπιζαν -πριν τους προλάβει η εγχώρια ύφεση- πως οι βασικοί μέτοχοι των εταιρειών θα προχωρήσουν σε άμεσες ή έμμεσες αγοραστικές παρεμβάσεις, προκειμένου να στηρίξουν τις μετοχές τους και να διατηρήσουν την τιμή τους πάνω από το προαναφερόμενο όριο. Σύμφωνα με τις παραπάνω εξελίξεις, αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι βαθαίνει η ύφεση και δεκάδες υπερδανεισμένες εισηγμένες, καταπονημένες από την τρίτη ζημιογόνο χρήση, αναζητούν λύση μέσω σκληρών και επίμονων διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για να πετύχουν αναδιαπραγμάτευση του δανεισμού τους. Οι τράπεζες πιέζουν τους βασικούς μετόχους τους να προχωρήσουν σε πώληση περιουσιακών στοιχείων, για να εξασφαλίσουν την αναγκαία ρευστότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή