Λογιστική ζημία 162,6 δισ. ευρώ στο Χ.Α. μέσα σε 46 μήνες

Λογιστική ζημία 162,6 δισ. ευρώ στο Χ.Α. μέσα σε 46 μήνες

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση χωρίς ιστορικό προηγούμενο στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ. Α.), που έχει αγγίξει τα όρια της κατάρρευσης, καθώς σε 46 μήνες έχουν εξαϋλωθεί λογιστικά σχεδόν 162,607 δισ. ευρώ από το υψηλό του 2007, με τον Γενικό Δείκτη να βυθίζεται κατά 81,71%. Στις 11 Αυγούστου το Χ. Α. έκλεισε στις 976,17 μονάδες που αποτελούν επίπεδα της 26ης Σεπτεμβρίου 1996.

Η Αθήνα διολισθαίνει πλέον σε επίπεδα προ 15ετίας, συνθλίβοντας αποτιμήσεις μετοχών και έχοντας οριστικά διαγράψει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τη διετία ανόδου 2006-2007, που είχε φέρει τον Γενικό Δείκτη στις 5,334,5 μονάδες και την εισροή περισσοτέρων από 16 δισ. ευρώ από ξένα επενδυτικά funds. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία του Χ. Α. δεν υπήρξε τέτοιο βύθισμα κεφαλαιοποιήσεων σε μετοχές και δείκτες στη διάρκεια των 3 ετών (2009-2011) που είναι σε εξέλιξη η ελληνική ύφεση.

Ουσιαστικά η κατάρρευση της αγοράς ξεκινά μετά το υψηλό του 2007, στις 31 Οκτωβρίου, με τον Γενικό Δείκτη εκείνη την ημέρα να φθάνει τις 5.334,50 μονάδες και την Εθνική Τράπεζα να καταγράφει ιστορικό υψηλό στα 47,98 ευρώ. Από την επομένη, που ουσιαστικά ξεκινά και η μεγάλη πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ λόγω των subprime δανείων, που μετεξελίχθηκε σε διεθνή οικονομική κρίση, το Χ.Α. σταδιακά χάνει έδαφος και ύστερα από 46 μήνες έχει κατρακυλήσει στις 1.010,76 μονάδες, που είναι επίπεδα της 9ης Ιανουαρίου 1997 -είχε προηγηθεί το χαμηλό των 976,17 μονάδων- ενώ η κεφαλαιοποίηση έχει καταρρεύσει στα 39,3 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύει μόλις το 17,08% του εκτιμώμενου ΑΕΠ για φέτος στη χώρα μας.

Τέτοια μεγάλη πτώση δεν έχει καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια. Το 1987 ο Γενικός Δείκτης είχε ετήσιες απώλειες που άγγιξαν το 60%, την τριετία 1990-1992 το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε καταγράψει απώλειες 66%, ενώ την τριετία 2000-2002 αμέσως μετά τη «φούσκα» του 1999, η πτώση του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη άγγιξε το 76%. Η βασική διαφορά των μεγάλων πτώσεων, τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες, είναι ότι αυτές οφείλονταν σε διεθνή γεγονότα, όπως συνέβη το 1987 ή το 1990-92, με κινητήριους μοχλούς εγχώρια και διεθνή κερδοσκοπικά funds, που πλούτισαν εις βάρος των δεκάδων χιλιάδων μικροεπενδυτών, προκαλώντας τη μεγαλύτερη ανακατανομή πλούτου στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 1999.

Αντιθέτως, η πτώση που βιώνει τώρα το Χ. Α. οφείλεται στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, το Χ. Α. καθημερινά συρρικνώνεται και οι εισηγμένες αποστρέφουν το ενδιαφέρον τους από την αγορά, αφού δίνουν προτεραιότητα στην τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους.

Ηδη, 10 εισηγμένες έχουν αποχωρήσει από την αρχή του 2011 από το Χ.Α., 24 είναι εκτός διαπραγμάτευσης και αντιμετωπίζουν πλέον θέμα αυτόματης διαγραφής (που ισχύει με βάση τον νέο κανονισμό του Χ. Α.), εάν δεν βελτιώσουν την εικόνα του ετήσιου τζίρου τους και την εμπορευσιμότητα της μετοχής. Είναι ενδεικτικό ότι από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχουν χαθεί περισσότερες από 17.000 θέσεις στις 265 εισηγμένες του Χ. Α. Την καταρράκωση της αγοράς δείχνει και η πλειοψηφία των ζημιογόνων επιχειρήσεων έναντι των κερδοφόρων για 4ο συνεχές τρίμηνο.

Οι περισσότερες εισηγμένες εργάζονται πλέον για να αποπληρώσουν τις ταμειακές τους υποχρεώσεις και όχι για να παράγουν κέρδος για τους μετόχους τους και για την αξία της επιχείρησης. Αυτή τη χρονική στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο των οικονομιών, αφού η εικόνα των κλειστών επαγγελμάτων και η κυριαρχία του παρεμπορίου είναι σαφής, ενώ και το ελάχιστο αποτέλεσμα στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων απομακρύνει εγχώρια και διεθνή funds από τη χρηματιστηριακή αγορά. Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά στο Χ.Α. καθώς οι ελάχιστες ρευστοποιήσεις που πραγματοποιούνται κατευθύνονται αδιακρίτως σε όλους τους κλάδους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ούτε τα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων ούτε ο υψηλός δείκτης εξωστρέφειας που συνεπάγεται η διασπορά κινδύνου και σε άλλες αγορές. Τα αποτελέσματα εξαμήνου, που ολοκληρώνονται στις 31 Αυγούστου, θα αποκαλύψουν το εύρος της κρίσης στις επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή