Πώς ελήφθη η απόφαση κατάργησης του ορίου των 0,30 ευρώ

Πώς ελήφθη η απόφαση κατάργησης του ορίου των 0,30 ευρώ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάργηση του ορίου των 0,30 ευρώ που οδηγεί τις εισηγμένες στην ειδική διαπραγμάτευση προωθεί η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ. Α.), καθώς η κατάρρευση της αγοράς που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό έχει οδηγήσει δεκάδες εταιρείες του Χ. Α. κάτω από το φράγμα των 0,30 λεπτών, δηλαδή σε επίπεδα της… «δεκάρας», όπως θα τις χαρακτηρίζαμε εάν είχαμε σε κυκλοφορία το παλαιό εθνικό νόμισμα.

Μπροστά στον κίνδυνο να αυξηθεί ο αριθμός τους πάνω από το 20% των εισηγμένων, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου εισηγήθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να καταργηθεί το όριο των 0,30 ευρώ (σ. σ. όσες εισηγμένες βρεθούν σήμερα κάτω από τη συγκεκριμένη τιμή εισέρχονται στην ειδική διαπραγμάτευση). Η απόφαση αυτή θα έπρεπε να ληφθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπει ο νέος κανονισμός του Χ. Α., αλλά επισπεύδεται λόγω: α) της συνεχιζόμενης πτώσης της αγοράς, που οδηγεί στην εικόνα ενός χρηματιστηρίου «Ειδικών Χαρακτηριστικών» και β) της ετήσιας αξιολόγησης της αγοράς από τον οίκο Ftse που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα ήταν ότι όσες εισηγμένες ήθελαν να εξέλθουν από την κατηγορία «Ειδικών Χαρακτηριστικών» (ωριαία ημερήσια διαπραγμάτευση) και να εισέλθουν σε κανονική διαπραγμάτευση, θα έπρεπε να συγκαλέσουν έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων και να προχωρήσουν σε reverse split. Δηλαδή, μείωση του αριθμού των μετοχών τους, με παράλληλη αύξηση της τιμής τους.

Είναι το φαινόμενο της «σύμπτυξης του αριθμού μετοχών», όπως αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία.

Για την ιστορία και όχι μόνον, να αναφέρουμε ότι μείωση του αριθμού μετοχών μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

α) Με τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου. Αυτή μπορεί να γίνει είτε για να συμψηφιστούν ζημίες παλαιότερων χρήσεων είτε για να επιστραφεί κεφάλαιο στους μετόχους της εταιρείας.

β) Με την αύξηση της ονομαστικής τιμής της μετοχής. Δηλαδή, αυξάνεται η ονομαστική τιμή, ενώ παράλληλα μειώνεται (με τον ίδιο συντελεστή) ο αριθμός των μετοχών, έτσι ώστε το μετοχικό κεφάλαιο να παραμένει το ίδιο.

Ηδη αρκετές εισηγμένες στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις του Ιουνίου προώθησαν τη διαδικασία του reverse split για να ξεφύγουν από τη διακεκαυμένη ζώνη του 0,30 ευρώ. Ωστόσο, η κακή πορεία της αγοράς τις επανέφερε ξανά κοντά στα επίπεδα του 0,30 ευρώ και συνεχίζουν να κινδυνεύουν με νέα υποχώρηση κάτω από τον συγκεκριμένο πήχυ. Μεγάλος αριθμός εισηγμένων δεν προχώρησε σε reverse split της μετοχής, αφού λόγω της αρνητικής συγκυρίας, οι βασικοί μέτοχοι αρνούνται να υποστηρίξουν με μετρητά τις αυξήσεις κεφαλαίων που υποχρεώνονται να πραγματοποιήσουν οι εισηγμένες.

Ετσι, χιλιάδες επενδυτές παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς να μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα στο χαρτοφυλάκιό τους.

Ουσιαστικά έχουν δύο επιλογές: είτε να αποχωριστούν αυτές τις μετοχές, καταγράφοντας όμως σημαντικές ζημίες στο χαρτοφυλάκιό τους, είτε να χαμηλώσουν τον μέσο όρο τιμής κτήσης και να προσδοκούν στο μέλλον ότι θα ανακάμψουν. Υπάρχει, όμως, στην πλειονότητα αυτών των μετοχών και το «αγκάθι» της χαμηλής εμπορευσιμότητας, με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγάλη υπομονή…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή