Δεύτερο πακέτο λιτότητας στην Ιταλία

Δεύτερο πακέτο λιτότητας στην Ιταλία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ιταλικό κοινοβούλιο ξεκίνησαν χθες οι διαβουλεύσεις για την επικύρωση του δεύτερου πακέτου λιτότητας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, το οποίο είχε εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο στις 12 Αυγούστου. Το πακέτο λιτότητας ύψους 45,5 δισ. ευρώ έχει ως στόχο τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, δηλαδή τον μηδενισμό της σχέσης ελλείμματος ΑΕΠ, έως το 2013, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν είχε συμφωνήσει για την αγορά ιταλικών κρατικών ομολόγων με σκοπό τη χαλιναγώγηση της αύξησης του κόστους δανεισμού.

Παρ’ όλο που το δεύτερο πακέτο λιτότητας σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός αποσκοπεί στον περιορισμό του ελλείμματος προϋπολογισμού της χώρας, οι περικοπές δαπανών και φορολογικές αυξήσεις ενισχύουν τις πιέσεις στην οικονομία σε μία περίοδο όπου η παγκόσμια ανάκαμψη παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης.

«Υπάρχουν σαφείς κίνδυνοι κατά της ανάπτυξης που πηγάζουν από ένα τέτοιου είδους απότομο πρόγραμμα αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο θα μπορούσε να επιστρέψει την εύθραυστη οικονομία της Ιταλίας σε ύφεση» τονίζει ο οικονομολόγος της Societe Generale στο Λονδίνο, Βλάντιμιρ Πιλόνκα. Αυτό θα μπορούσε να «αποδυναμώσει την αύξηση των εσόδων και να υπονομεύσει τη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής» εν μέσω άλλων προκλήσεων, όπως, οι κρίσεις «στα ασφάλιστρα κινδύνου ή/και στα επιτόκια».

Η κυβέρνηση εμμένει στη στάση της για τη μη αλλαγή του συνολικού μεγέθους των περικοπών του ελλείμματος, ωστόσο έχει αντιμετωπίσει εντονότατη κριτική από όταν παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα μέτρα στα μέσα Αυγούστου. Οι οικονομολόγοι έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για την απουσία περικοπών στο «ακριβό» συνταξιοδοτικό σύστημα της Ιταλίας μέχρι το 2016.

Η επιτυχία του πακέτου λιτότητας, το οποίο αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές για την απελευθέρωση των αγορών απασχόλησης και υπηρεσιών, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν τα επίπεδα ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας θα βρεθούν εντός των εκτιμήσεων της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή