Νέες αγορές ομολόγων 14,3 δισ. από την ΕΚΤ σε μία εβδομάδα

Νέες αγορές ομολόγων 14,3 δισ. από την ΕΚΤ σε μία εβδομάδα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνεχίζει τις αθρόες αγορές κρατικών ομολόγων χωρών-μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να απορροφήσει τις πιέσεις που δέχονται οι οικονομίες της περιφέρειας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες η ΕΚΤ στη δημοσιότητα, σε δύο εβδομάδες έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα άνω των 36 δισ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι αγόρασε συνολικά κρατικά ομόλογα αξίας 14,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι αγορές αυτές αυξάνουν το σύνολο του ποσού των ομολόγων τα οποία διακρατεί η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος Securities Market Programme (SMP) στα 110,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η τράπεζα δεν δημοσιοποίησε λεπτομέρειες για τις αγορές ομολόγων, πάντως, αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι η ΕΚΤ υποστήριξε το χρέος της Ιταλίας, καθώς και της Ισπανίας. Οι δύο χώρες δέχονται έντονες πιέσεις από τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω των ανησυχιών ότι θα καταστούν τα επόμενα «θύματα» της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται ότι μία εβδομάδα πριν, η ΕΚΤ είχε διαθέσει το ποσό-ρεκόρ των 22 δισ. ευρώ για αγορές ομολόγων κρατών της Ευρωζώνης. Μέχρι τότε, το ρεκόρ ανήκε στην πρώτη παρέμβαση που είχε κάνει (Μάιος 2010), όταν είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 16,5 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ είχε να παρέμβει στην αγορά ομολόγων από τα τέλη Μαρτίου και σταδιακά το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της συρρικνωνόταν, καθώς δεν αντικαθιστούσε τους τίτλους που έληγαν. Μετά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, η αξία του χαρτοφυλακίου έχει ξεπεράσει τα 110,5 δισ. ευρώ. Οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών κυβερνητικών ομολόγων έχουν σταθεροποιηθεί κοντά στο 5%, ως αποτέλεσμα των αγορών της ΕΚΤ από τα προηγούμενα επίπεδα, που έφτασαν το 6,30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή