ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προβλέψεις για πιέσεις στα μεγέθη του ΟΠΑΠ

Σημαντική μείωση εσόδων και κερδών αναμένουν οι αναλυτές για τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ μέσα στο β΄ τρίμηνο του έτους. Προβλέψεις επτά αναλυτών που επεξεργάστηκε το Reuters αναφέρουν ότι τα έσοδα του Οργανισμού στο β΄ τρίμηνο θα υποχωρήσουν κατά 21% σε ετήσια βάση, ενώ αντίστοιχη θα είναι η μείωση των καθαρών κερδών (21%) και των λειτουργικών κερδών EBITDA (23%).

Η κάμψη των πωλήσεων στα παιχνίδια ΚΙΝΟ και «Πάμε Στοίχημα» είναι οι βασικές αιτίες κάμψης των μεγεθών του Οργανισμού. Τα έσοδα του παιχνιδιού ΚΙΝΟ εκτιμώνται 15% χαμηλότερα από εκείνα του β΄ τριμήνου 2010, ενώ τα έσοδα του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα» αναμένεται ότι μειώθηκαν κατά 35%. Η σημαντική μείωση των εσόδων του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα» αποδίδεται στην οικονομική κρίση, στην απουσία μεγάλων αθλητικών γεγονότων και τέλος, στην επιφυλακτική στάση των παικτών, μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση των στημένων αγώνων. Τη σημαντική κάμψη πωλήσεων των δύο μεγάλων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ εκτιμάται ότι μετρίασε η εισαγωγή των νέων παιχνιδιών (κυνοδρομίες, μπίνγκο κ. ά.). Οι πωλήσεις των νέων παιχνιδιών εκτιμώνται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ ημερησίως, ενώ τους επόμενους μήνες, καθοριστικό ρόλο στην πορεία της επιχείρησης θα διαδραματίσει η υπογραφή της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο για την ανάληψη της άδειας διαχείρισης των 35.000 μηχανών βιντεολόττο (VLTs). Η σύμβαση αυτή εκτιμάται σε 500-700 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η μετοχή του ΟΠΑΠ ακολουθεί την πορεία του Γενικού Δείκτη του Χ. Α., σημειώνοντας πτώση 27% από τις αρχές του έτους (-31% για τον Γ. Δ.), καθώς συνεκτιμώνται ο περιορισμός των εσόδων, των κερδών και ενδεχομένως της μερισματικής πολιτικής, εξαιτίας της ταμειακής αφαίμαξης που θα υποστεί ο Οργανισμός λόγω των νέων αδειών που θα του εκχωρηθούν από το ελληνικό Δημόσιο.