Στα 5,6 δισ. το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στο πεντάμηνο

Στα 5,6 δισ. το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στο πεντάμηνο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 5.643,2 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρρευσε στη χώρα μας κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα οποία διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρης Παμπούκης. Υπενθυμίζεται ότι κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρρευσε στη χώρα είχε ανέλθει σε 15.418 εκατομμύρια ευρώ, ποσό σημαντικά υψηλότερο.

Τα στοιχεία αυτά διαβιβάστηκαν προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα. Στην απάντηση ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι «η ελληνική πολιτεία, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του κεφαλαίου της εμπορικής μας ναυτιλίας και ιδιαίτερα της ποντοπόρου, η οποία, δραστηριοποιούμενη ανά την υφήλιο, εξασφαλίζει διεθνές κύρος και παράγει πλούτο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, μεριμνά συνεχώς για την επαύξησή του, προσαρμόζοντας κατάλληλα, όποτε απαιτείται, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (άρθρο 13 του Νομοθετικού Διατάγματος – εγκριτικές πράξεις νηολόγησης) στις εκάστοτε ισχύουσες συνθήκες δραστηριοποίησης στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές».

Ο κ. Παμπούκης υπενθυμίζει στην έγγραφη απάντησή του ότι υπό το πρίσμα αυτό εφαρμόστηκε το 2006 δέσμη μέτρων για την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία (καθιέρωση ελαστικότερων συνθέσεων κατώτερων πληρωμάτων – επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών) με στόχο τόσο την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση του εθνικού νηολογίου, όσο και την ανάλογη αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας για τους Ελληνες ναυτικούς.

Σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, από την εφαρμογή των μέτρων αυτών και μέχρι την 30.6.2011 έχουν ενταχθεί 323 νέα πλοία συνολικής ολικής χωρητικότητας 20.164.239 κόρων και μέσου όρου ηλικίας τα έξι έτη.

Επίσης, η συνολική χωρητικότητα του στόλου μας από 31.595.941 κόρους ολικής χωρητικότητας την 31.1.2006, ανήλθε στους 41.434.676 κόρους την 30.6.2011, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 31,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή