Πτώση στην αγορά ανδρικών και γυναικείων δερμάτινων υποδημάτων

Πτώση στην αγορά ανδρικών και γυναικείων δερμάτινων υποδημάτων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες της τάξεως του 23% παρουσίασε η εγχώρια αγορά δερμάτινων υποδημάτων κατά το 2010, ενώ για τη διετία 2011-2012 αναμένεται περαιτέρω μείωση της αγοράς, με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου στα επίπεδα μεταξύ 10% και 15%. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την κλαδική μελέτη που εκπόνησε η ICAP για την αγορά ανδρικών και γυναικείων δερμάτινων υποδημάτων στη χώρα μας, το διάστημα 2009-2010.

Μεταξύ άλλων, παρατηρείται αύξηση του βαθμού εισαγωγικής διείσδυσης στον κλάδο, καθώς αρκετές παραγωγικές επιχειρήσεις στρέφονται στον εισαγωγικό-εμπορικό τομέα, περιορίζοντας σημαντικά ή και διακόπτοντας σε ορισμένες περιπτώσεις την παραγωγική τους δραστηριότητα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η σημαντική μείωση του όγκου της εγχώριας παραγωγής. Ωστόσο, ακόμη και για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις, τα δερμάτινα υποδήματα μπορεί να έχουν μικρή συμμετοχή στις συνολικές πωλήσεις τους καθώς εισάγουν κι άλλα προϊόντα.

Εξάλλου η υφιστάμενη οικονομική ύφεση δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και πλήττει σε σημαντικό βαθμό το εμπόριο, ενώ η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος έχει άμεσο επακόλουθο τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, οδηγώντας είτε στην αγορά φθηνότερων προϊόντων είτε ακόμη και σε περιορισμό ή και ματαίωση των αγορών. Πάντως, η πώληση γυναικείων υποδημάτων που κυμαίνεται διαχρονικά σε υψηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη των ανδρικών, διατήρησε τη δυναμική της και το 2010, αποσπώντας ποσοστό περίπου 60% της συνολικής αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, από τη χρηματοοικονομική ανάλυση δείγματος 17 παραγωγικών και 17 εισαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου προκύπτει αύξηση του ενεργητικού των παραγωγικών επιχειρήσεων το 2009 κατά 5,67%, αύξηση των ιδίων κεφαλαίων κατά 13,67% αλλά και μείωση των πωλήσεών τους κατά 4,97% και των κερδών προ φόρων κατά 14,75% συγκριτικά με το 2008.

Αντίστοιχα, τα σύνολο του ενεργητικού των εισαγωγικών επιχειρήσεων παρουσίασε οριακή μείωση το 2008 κατά 0,85% συγκριτικά με το 2008, ενώ τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 4,19%. Τέλος, οι πωλήσεις των εισαγωγικών επιχειρήσεων υποχώρησαν κατά 2,17% και τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 37,2% το 2009 συγκριτικά με το 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή