Στην Κύπρο «μεταναστεύει» Ρώσος μεγιστάνας

Στην Κύπρο «μεταναστεύει» Ρώσος μεγιστάνας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταφορά μέρους του ενεργητικού των εταιρειών του στην Κύπρο φέρεται να εξετάζει ο Ρώσος μεγιστάνας Μιχαήλ Προχόροφ, σε μια «ανάσα» για την οικονομία του νησιού. Οπως έγραψε χθες η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», επικαλούμενη δημοσίευμα της ρωσικής Izvestia, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας και πρόεδρος του ανερχόμενου κόμματος Δίκαιος Σκοπός προφανώς θέλει να διευκολύνει την πώληση μεριδίου της ρωσικής μεταλλευτικής Intergeo μέσω του Χρηματιστηρίου του Τορόντο -από τις γνωστότερες διεθνώς αγορές για εξορυκτικές βιομηχανίες- αίροντας τα εμπόδια που θέτουν οι περιορισμοί στη συμμετοχή ξένων σε στρατηγικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας. Ο 46χρονος κ. Προχόροφ είχε εκδηλώσει την πρόθεση να διαθέσει την άνοιξη έως και το 10% των μετοχών της Ιntergeo.

Βάσει του δημοσιεύματος, η καταχωρισμένη στην Κύπρο Intergeo Management Ltd απευθύνθηκε τον Ιούλιο στην Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία της Ρωσίας, ζητώντας να της επιτραπεί να αναλάβει τον έλεγχο μεριδίου 99,5% της ομώνυμης ρωσικής, στην οποία ανήκουν μετοχές στην εξορυκτική μεταλλευτική βιομηχανία της Ρωσίας και ειδικότερα στο τμήμα εκείνο που απέκτησε ο κ. Προχόροφ μετά το «διαζύγιό» του από τον επίσης μεγιστάνα Βλαντιμίρ Ποτάνιν. Με τον τρόπο αυτό, η κυπριακή Intergeo, που ιδρύθηκε το 2008 και ελέγχει τον επενδυτικό όμιλο Onexim του κ. Προχόροφ -με συμμετοχές στον μεταλλευτικό και τον τραπεζικό κλάδο, στις νέες τεχνολογίες και στα ΜΜΕ- θα αποκτήσει τον έλεγχο έξι εταιρειών εξόρυξης και παραγωγής νικελίου.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα απαιτηθεί έγκριση της αρμόδιας κυβερνητικής επιτροπής, της οποίας προεδρεύει ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Προχόροφ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον τελευταίο, παρότι εναντιώνεται στο κυβερνών κόμμα Ενιαία Ρωσία.

Πρόκειται άλλωστε για τον πρώτο επιχειρηματία που εμπλέκεται στη ρωσική πολιτική μετά τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος εκτίει σήμερα ποινή πολυετούς κάθειρξης. Το κόμμα Δίκαιος Σκοπός εμφανίζεται ως φίλα προσκείμενο στις μεταρρυθμίσεις, ενώ έχει προτείνει την ενοποίηση Ρωσίας και Ε.Ε. σε μια «μεγάλη Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή