ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην Κύπρο «μεταναστεύει» Ρώσος μεγιστάνας

Μεταφορά μέρους του ενεργητικού των εταιρειών του στην Κύπρο φέρεται να εξετάζει ο Ρώσος μεγιστάνας Μιχαήλ Προχόροφ, σε μια «ανάσα» για την οικονομία του νησιού. Οπως έγραψε χθες η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», επικαλούμενη δημοσίευμα της ρωσικής Izvestia, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας και πρόεδρος του ανερχόμενου κόμματος Δίκαιος Σκοπός προφανώς θέλει να διευκολύνει την πώληση μεριδίου της ρωσικής μεταλλευτικής Intergeo μέσω του Χρηματιστηρίου του Τορόντο -από τις γνωστότερες διεθνώς αγορές για εξορυκτικές βιομηχανίες- αίροντας τα εμπόδια που θέτουν οι περιορισμοί στη συμμετοχή ξένων σε στρατηγικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας. Ο 46χρονος κ. Προχόροφ είχε εκδηλώσει την πρόθεση να διαθέσει την άνοιξη έως και το 10% των μετοχών της Ιntergeo.

Βάσει του δημοσιεύματος, η καταχωρισμένη στην Κύπρο Intergeo Management Ltd απευθύνθηκε τον Ιούλιο στην Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία της Ρωσίας, ζητώντας να της επιτραπεί να αναλάβει τον έλεγχο μεριδίου 99,5% της ομώνυμης ρωσικής, στην οποία ανήκουν μετοχές στην εξορυκτική μεταλλευτική βιομηχανία της Ρωσίας και ειδικότερα στο τμήμα εκείνο που απέκτησε ο κ. Προχόροφ μετά το «διαζύγιό» του από τον επίσης μεγιστάνα Βλαντιμίρ Ποτάνιν. Με τον τρόπο αυτό, η κυπριακή Intergeo, που ιδρύθηκε το 2008 και ελέγχει τον επενδυτικό όμιλο Onexim του κ. Προχόροφ -με συμμετοχές στον μεταλλευτικό και τον τραπεζικό κλάδο, στις νέες τεχνολογίες και στα ΜΜΕ- θα αποκτήσει τον έλεγχο έξι εταιρειών εξόρυξης και παραγωγής νικελίου.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα απαιτηθεί έγκριση της αρμόδιας κυβερνητικής επιτροπής, της οποίας προεδρεύει ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Προχόροφ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον τελευταίο, παρότι εναντιώνεται στο κυβερνών κόμμα Ενιαία Ρωσία.

Πρόκειται άλλωστε για τον πρώτο επιχειρηματία που εμπλέκεται στη ρωσική πολιτική μετά τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος εκτίει σήμερα ποινή πολυετούς κάθειρξης. Το κόμμα Δίκαιος Σκοπός εμφανίζεται ως φίλα προσκείμενο στις μεταρρυθμίσεις, ενώ έχει προτείνει την ενοποίηση Ρωσίας και Ε.Ε. σε μια «μεγάλη Ευρώπη».