Στο επίκεντρο τα γερμανικά επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα

Στο επίκεντρο τα γερμανικά επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο των πέντε σημείων που είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Βερολίνο τον περασμένο Ιούλιο θα τεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη στην Αθήνα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας κ. Στέφαν Καπφέρερ.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας στο πρότυπο της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας (KFW) με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων της KFW και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η έλευση του Γερμανού υφυπουργού ανοίγει επί της ουσίας και επί ελληνικού εδάφους τον διάλογο που είχε ξεκινήσει μεταξύ των δύο πλευρών για τη δυνατότητα γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Παράλληλα θα προετοιμάσει το πεδίο για την επικείμενη έλευση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας και Τεχνολογίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος αναμένεται στην Ελλάδα στις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Γερμανό υφυπουργό θα συνοδεύσει ομάδα επιχειρηματιών αλλά και στελέχη του υπουργείου. Υπενθυμίζεται με αφορμή τη συνδιάσκεψη 30 επιχειρηματικών συνδέσμων, που είχε πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο με αντικείμενο την προώθηση γερμανικών ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Ρέσλερ, ο οποίος επιβεβαίωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα της Γερμανίας για την Ελλάδα.

Τα πεδία της συνεργασίας, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, αφορούν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, την προώθηση άμεσων ξένων επενδύσεων σε τομείς υψηλού ενδιαφέροντος και την περαιτέρω διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στους τομείς της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών, του τουρισμού, της διαχείρισης απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό είχε συμφωνηθεί η δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων των δύο υπουργείων με στόχο την καταγραφή και αξιοποίηση των ευκαιριών στους συγκεκριμένους τομείς καθώς και η δημιουργία μεικτής ομάδας επενδυτών και τεχνικών συμβούλων, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχάνων, με στόχο την καταγραφή και ανάδειξη οικονομικών ευκαιριών για την προσέλκυση μεγάλων γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Οι συζητήσεις αφορούν θέματα ενίσχυσης της ρευστότητας και την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε την ενεργό εμπλοκή και στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη χρηματοδότηση της πραγματικής ελληνικής οικονομίας.

Το σχέδιο των πέντε σημείων προέβλεπε επίσης τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ του Γερμανικού Συνδέσμου Χονδρικού Εμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου και Υπηρεσιών, και των τριών Ελληνικών Συνδέσμων Εξαγωγέων, με στόχο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη γερμανική αγορά και ταυτόχρονα την από κοινού οικονομική «διείσδυση» σε τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης που επεξεργάζεται ο κ. Ρέσλερ για να γίνει η Ελλάδα ελκυστική σε Γερμανούς επενδυτές περιλαμβάνει πρόταση για τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, στις οποίες θα ισχύει ειδική εργατική και φορολογική νομοθεσία, ενώ θα υπάρχει σύνδεσμος, μέσω του οποίου οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται εκεί θα έχουν επαφές με την Πολιτεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή