O ΔΗΚΤΗΣ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίβλεψη Μεσοπρόθεσμου από το Πολυτεχνείο

Στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων, Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ανέθεσε το υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζει το έργο της παρακολούθησης και τήρησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του Μνημονίου. Εκτός από την τεχνική βοήθεια που λαμβάνει η Ελλάδα από την Κομισιόν και την Ευρωζώνη, για τους επόμενους έξι μήνες το Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα βοηθάει το υπουργείο Οικονομικών στον συντονιστικό ρόλο που έχει για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου. Στο πλαίσιο αυτό θα συντονίζει τις δράσεις των υπουργείων Υγείας, Ανάπτυξης, Υποδομών, Δικαιοσύνης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας και Οικονομικών, με αντίτιμο 60.000 ευρώ.

Φήμες θέλουν μια τράπεζα να έλαβε ήδη από προχθές ρευστότητα 2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό της κεντρικής τράπεζας (ELA – Emergency Liquidity Assistance) ενώ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες, άλλες νωρίτερα, άλλες τις επόμενες λίγες εβδομάδες. Οι ανάγκες των τραπεζών για ρευστότητα αυξήθηκαν μετά την απόσυρση καταθέσεων ύψους 9 δισ. του Δημοσίου για την πληρωμή ομολόγων.

Γραφειοκρατία κατά τουρισμού

Πολλά ακούγονται για μεγάλες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα τα τελευταία χρόνια, αλλά ελάχιστες έχουν φθάσει σε στάδιο υλοποίησης, καθώς σκοντάφτουν στις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδοτήσεων του ελληνικού δημοσίου. Πάντως, παρά τις δυσκολίες το ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις στη χώρα μας από ξένους ομίλους παραμένει ενεργό. Σε μία νέα τουριστική επένδυση, ύψους 500 εκατ. ευρώ, αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, την οποία προτίθεται να υλοποιήσει όμιλος ρωσικών και ισραηλινών συμφερόντων σε έκταση 2.500 στρεμμάτων στον δημοφιλή προορισμό της Κρήτης.

Οι μελέτες των Ταμείων κρίνουν τις συντάξεις

Στις 17 Οκτωβρίου αναμένεται, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η παράδοση των μελετών για την οικονομική κατάσταση και βιωσιμότητα των ταμείων επικουρικής ασφάλισης. Από τα αποτελέσματα των μελετών θα εξαρτηθεί το ποσοστό μείωσης των συντάξεων, αλλά και οι περαιτέρω συγχωνεύσεις των φορέων αυτής της κατηγορίας. Μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών στα επικουρικά ταμεία, θα σχεδιαστούν οι αλλαγές που είναι απαραίτητες στις παροχές των Ταμείων ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη χορήγηση των συντάξεων, βασιζόμενα σε ίδιες οικονομικές δυνάμεις, δηλαδή χωρίς την επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού. Οι περικοπές των συντάξεων αυτών αναμένονται μετά το 2015 και ώς το 2020. Οι αναπροσαρμογές θα ξεκινήσουν σταδιακά από το 2015 και θα ολοκληρωθούν σε βάθος χρόνου ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος κάθε Ταμείου.

Αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

Η ανεργία, η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, το ύψος των δαπανών, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών του υπ. Εργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, και τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Π. Τζωρτζάκη, χθες το μεσημέρι στη Βουλή. Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο ΙΚΑ, αυτή αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Αναφορικά με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, στην τελική ρύθμιση θα υπάρξουν αποκλίσεις από το αρχικό πόρισμα, καθώς υπήρξαν ορισμένες υπερβολές και στη μια και στην άλλη κατεύθυνση, ενώ θα ληφθεί υπόψη και η εμπειρία της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή