Εντεκα αποχωρήσεις εισηγμένων από το Χρηματιστήριο φέτος

Εντεκα αποχωρήσεις εισηγμένων από το Χρηματιστήριο φέτος

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γοργούς ρυθμούς αποχωρούν οι εισηγμένες από το Χ.Α. λόγω των δημοσίων προτάσεων, καθώς ήδη για φέτος σημειώνεται νέο αρνητικό ρεκόρ με 11 διαγραφές εισηγμένων έναντι 7 της προηγούμενης χρονιάς.

Χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία squeeze out επί των μετοχών της Vivere, με την εγγραφή της Goldener ως νέου κατόχου των 595.377 μετοχών της Vivere στις οποίες αφορούσε το δικαίωμα εξαγοράς.

Ως εκ τούτου η Goldener κατέχει σήμερα άμεσα συνολικά 32.909.330 μετοχές της Vivere, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 100% επί του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας. Συνεπώς οδηγεί εκτός ταμπλό την εισηγμένη στην οποία βασικός μέτοχος είναι ο κ. Κώστας Πηλαδάκης πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λάρισας.

Εχουν προηγηθεί οι διαγραφές των εξής μετοχών: Folli Follie, Elmec Sport, Δίας Επενδυτική, Interinvest ΑΕΕΧ, Euroline ΑΕΕΧ, Βάρδας, Marfin Egnatia, Vivartia.

Μέχρι το τέλος του έτους θα διαγραφεί η 10η εισηγμένη που είναι η Emporiki Bank, καθώς η Credit Agricole έχει συγκεντρώσει πάνω από το 97% του μετοχικού κεφαλαίου και κάνοντας χρήση του squeeze out θα αποκτήσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου και θα διαγράψει τη μετοχή. Η 11η εισηγμένη προς διαγραφή είναι η Crown Hellas, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού θα απαλλοτριωθούν οι μετοχές που ανήκουν στη Mitica και σε ομάδα μετόχων που ελέγχουν το 14% του μετοχικού κεφαλαίου και αντιδρούν στη δημόσια πρόταση της εισηγμένης. Για σήμερα το πρωί (11.00 π.μ.) είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων με θέμα την έγκριση της συγχώνευσης της εταιρείας διά της εξαγοράς της από την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Lomond Υπηρεσίες Μεταλλικών Προϊόντων Ανώνυμη Εταιρεία» έναντι αντιτίμου, σε μετρητά ύψους 13,50 ευρώ ανά μετοχή.

Ακόμη στη διάρκεια της συνέλευσης θα χορηγηθεί προς τους μετόχους της μειοψηφίας που αντιδρούν για την έξοδο της εισηγμένης από το Χ.Α. το συνολικό περιεχόμενο (χωρίς επικαλύψεις ή αποκρύψεις στοιχείων, ιδίως στις σελ. 34-47 και 73-84 αυτής) της από 4.3.2011 δημοσιευθείσας έκθεσης αποτίμησης που διενήργησε η εταιρεία KPMG ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ Α.Ε. για τις μετοχές της εταιρείας, στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης από την εταιρεία Lomond Υπηρεσίες Μεταλλικών Προϊόντων Ανώνυμη Εταιρεία.

Να σημειώσουμε ότι το 2010 διεγράφησαν μέσω των υποχρεωτικών δημοσίων προτάσεων οι εξής εισηγμένες: Rainbow (ημερομηνία διαγραφής 3 Φεβρουαρίου), Singular Logic (30 Μαρτίου), Μπενρουμπής (7 Σεπτεμβρίου), ΑΒ Βασιλόπουλος (1η Οκτωβρίου), Εκδόσεις Λυμπέρη (1η Οκτωβρίου), Αγροτική Ασφαλιστική (12 Οκτωβρίου) και Informer (2 Δεκεμβρίου).

Το 2009 είχαν διαγραφεί από το Χ.Α. οι μετοχές της Πειραιώς Leasing, του Ρόκα, της Γρηγόρης και της Multirama. To 2008 το Χ.Α. διέγραψε έξι εισηγμένες (Unisystems, Νεοχημική, Everest, Cosmote, Ελαΐς και Εθνική Ασφαλιστική).

Το 2007 διεγράφησαν επίσης έξι εταιρείες (Notos Com, Alpha Leasing, Φοίνιξ-Μetrolife, Hyatt, Δέλτα Παγωτού και Γερμανός), ενώ το 2005 διεγράφη με δημόσια πρόταση μόνο η Κωτσόβολος που είχε εξαγοραστεί από την Dixons.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή