ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με γερμανικά πρότυπα η ελληνική επενδυτική αναπτυξιακή τράπεζα

H παροχή τεχνογνωσίας από τη Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα για τη σύσταση ελληνικής επενδυτικής αναπτυξιακής τράπεζας, αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς σήμερα στη συνάντηση εργασίας που θα έχουν με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας, Στέφαν Καπφέρερ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδης, και ο αναπληρωτής υπουργός Χ. Παμπούκης.

Η γερμανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί αμέσως μετά με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και το απόγευμα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Τον κ. Καπφέρερ θα συνοδεύουν ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Μάρκους Κέρμπερ, ο διευθυντής της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας (KfW), Κρίστιαν Φούνκε, ο διευθυντής του Ελληνο-γερμανικού Επιμελητηρίου, Μάρτιν Κναπ, καθώς και στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Τεχνολογίας.

Η επίσκεψη του κ. Καπφέρερ στην Αθήνα αποτελεί συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποίησε στο τέλος Ιουλίου ο κ. Χρυσοχοΐδης στο Βερολίνο και εντάσσεται στην από κοινού πρωτοβουλία των δύο υπουργείων για την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Στο πρόγραμμα της συνάντησης περιλαμβάνεται ακόμη η περαιτέρω εξειδίκευση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων και των εξαγωγών, καθώς και η προετοιμασία της επίσκεψης, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, του Γερμανού αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας και Τεχνολογίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος θα ηγηθεί μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής για περαιτέρω διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στους τομείς της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών, του τουρισμού, της διαχείρισης απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων. Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τη συνδιάσκεψη 30 επιχειρηματικών συνδέσμων, που είχε πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο με αντικείμενο την προώθηση γερμανικών ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ο κ. Ρέσλερ επιβεβαίωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα της Γερμανίας για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη σύσταση ελληνικής επενδυτικής αναπτυξιακής τράπεζας, θα συζητηθούν εκτενώς οι τρόποι για τη μεταφορά και παροχή τεχνογνωσίας από την KfW προς την ελληνική κυβέρνηση, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθούν οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.