Νέος γύρος διαλόγου στον όμιλο ΟΤΕ

Νέος γύρος διαλόγου στον όμιλο ΟΤΕ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διοίκηση και συνδικαλιστές του ΟΤΕ. Η χθεσινή συνάντηση του προεδρείου της ΟΜΕ-ΟΤΕ με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Μ. Τσαμάζ εκτόνωσε την κρίση που προκάλεσε η γνωστοποίηση της απόφασης περί κλεισίματος 77 καταστημάτων OTEshops σε όλη την Ελλάδα και άλλων 61 σημείων εξυπηρέτησης πελατών ΟΤΕ. Ο κ. Τσαμάζ εμφανίσθηκε χθες συγκαταβατικός στο να συζητηθεί με την ΟΜΕ-ΟΤΕ το κλείσιμο των καταστημάτων, αλλά και το μέλλον των περίπου 300 εργαζομένων που επηρεάζονται από την απόφαση αυτή.

Στη χθεσινή τους συνάντηση ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις που θα γίνουν δεν θα αλλάξουν την ουσία της απόφασης, αλλά ενδεχομένως να υπάρξουν βελτιωτικές ρυθμίσεις. Οι συνδικαλιστές δέχθηκαν τις εξηγήσεις του προέδρου του ΟΤΕ και επιπλέον ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη συνέχιση του διαλόγου με στόχο την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ΟΤΕ. Η κρίση δε στις σχέσεις προκλήθηκε, καθώς οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει αρχικά να μην υπάρχουν μονομερείς αποφάσεις της διοίκησης του ΟΤΕ προτού καταλήξουν σε συμφωνία ή σε διαφωνία στο θέμα της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) για τα έτη 2010 και 2011.

Ετσι, από την ερχόμενη εβδομάδα εκκινούν εκ νέου οι συνομιλίες για την ΕΣΣΕ παρ’ όλο που το έδαφος παραμένει ιδιαιτέρως ακανθώδες. Η διοίκηση του ΟΤΕ προσβλέπει σε μια άμεση και ουσιαστική μείωση του μισθοδοτικού κόστους (κατά 10% έως 20%), έτσι ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος του ΟΤΕ. Αυτό θα επιτρέψει στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό να μειώσει τις λιανικές χρεώσεις του και ως συνέπεια να καταστεί πιο ανταγωνιστικός προς τους εναλλακτικούς παρόχους που σήμερα του ροκανίζουν πολύ γρήγορα το μερίδιο αγοράς χάρις στις ελκυστικότερες χρεώσεις τους.

Οι συνδικαλιστές από την άλλη πλευρά εμφανίζονται αδιάλλακτοι σε οποιαδήποτε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, ακόμη και με τη μορφή της μείωσης των ωρών εργασίας (π. χ. με την καθιέρωση της εβδομάδας 4 εργάσιμων ημερών). Η διάσταση αυτή δύσκολα γεφυρώνεται, ειδικά στο μικρό χρονικό περιθώριο που έχουν θέσει οι δύο πλευρές για την κατάληξη σε συμφωνία (ή ακόμη και διαφωνία) για το θέμα της ΕΣΣΕ. Οι δύο πλευρές είχαν θέσει ως τελευταία προθεσμία την 31η Αυγούστου 2011 για την όποια κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Οι συνδικαλιστές αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα μείωσης του λειτουργικού κόστους του ΟΤΕ και μεταξύ των άλλων αναμένεται να καταθέσουν πρόταση μείωσης του προσωπικού μέσω εθελουσίας εξόδου, κάτι που αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον σημαντικός αριθμός εργαζομένων στον ΟΤΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή