O ΔΗΚΤΗΣ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΠΑ 13% σε τουριστικά πακέτα και για Ελληνες

Με συντελεστή ΦΠΑ 13% θα φορολογούνται τελικά και τα πακέτα διακοπών «all inclu sive» που θα κλείνονται από Ελληνες. Η ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να θεσπίσει ΦΠΑ 13% για τα πακέτα «all inclusive» που θα αφορούν τους ξένους και να διατηρήσει το 23% σε εκείνα που θα αφορούν Ελληνες έφερε μεγάλες -και λογικές- αντιδράσεις.

Ετσι, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να αναδιπλώνεται. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης ξεκαθάρισε χθες ότι ο ΦΠΑ για όσους αγοράζουν υπηρεσίες διατροφής και διαμονής ως «πακέτο» θα είναι και για Ελληνες και για ξένους 13%. «Το τουριστικό πακέτο πράγματι στη συντριπτική πλειοψηφία απευθύνεται στους ξένους, αλλά αν τύχει να είναι και Ελληνας, δεν εξαιρείται φυσικά, δεν μπορεί και με βάση την κοινοτική νομοθεσία να εξαιρεθεί».

Παραίτηση υπέβαλε ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, αρμόδιος για θέματα τηλεπικοινωνιών, κ. Αγγ. Συρίγος. Ο τελευταίος είχε εκφράσει τη πρόθεση παραίτησης εδώ και 12 μήνες, αλλά τελικά πραγματοποίησε την πρόθεσή του αυτή μόλις την περασμένη εβδομάδα. Η μάχη για τη διαδοχή έχει αρχίσει με αρκετά μέλη της ΕΕΤ&Τ να διεκδικούν τη θέση της αντιπροεδρίας.

Χρέη από τέλη κυκλοφορίας

Τα 117.185 φθάνουν τα αυτοκίνητα για τα οποία η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσε οφειλές από τέλη κυκλοφορίας για την περίοδο 1997-2009, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου, σχετικά με την αδυναμία είσπραξης τελών κυκλοφορίας από τις ΔΟΥ. Το σύνολο της βεβαίωσης μέχρι τις 5.3.2010 ανέρχεται στο ποσό των 27.685. 255,52 ευρώ και το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων έναντι της βεβαίωσης αυτής μέχρι και τις 20.7.2011 ανέρχεται στο ποσό των 12.984.071 ευρώ, δηλαδή οφείλονται ακόμα περίπου 14,7 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση 1,5 δισ. ευρώ στις θυγατρικές του Νότου

Ποσό 1,5 δισ. ευρώ προτίθεται να διαθέσει ο όμιλος της Credit Agricole προκειμένου να ενισχύσει κεφαλαιακά τις δραστηριότητές του σε χώρες της νότιας Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αυτό αναφέρει το Reuters επικαλούμενο σχετική πληροφορία εβδομαδιαίου οικονομικού περιοδικού στη Γαλλία, η οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε από τη διοίκηση της τράπεζας, που παραπέμπει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εξαμήνου την Πέμπτη. Ο γαλλικός όμιλος έχει ήδη ανακοινώσει τη διάθεση 850 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ζημιών της Εμπορικής Τράπεζας, μέρος των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής. Το ξένο πρακτορείο σημειώνει ότι το ελληνικό χρέος έχει προκαλέσει μεγάλη επιβάρυνση στην τράπεζα, η οποία πρόσφατα υποβαθμίστηκε από τη Μoody’s.

Τι ενώνει δικηγόρους, εμπόρους και βιοτέχνες

Υπέρ της κατάργησης του ΦΠΑ 23% τάσσονται δικηγόροι, βιοτέχνες και έμποροι. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης δήλωσε ότι οι έμποροι στηρίζουν το αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ και θεωρεί ότι υπάρχει ακόμα ο χρόνος για να ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου. Επίσης, την κατάργηση της επιβολής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (23%) στις δικηγορικές υπηρεσίες, αλλά και την επάνοδο στο προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς σχετικά με τον χρόνο κτήσης του εισοδήματός τους, ζητεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Σύμφωνα με το ΔΣΑ, η επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες πρέπει να καταργηθεί διότι, μεταξύ άλλων, η επιβολή του είναι απολύτως ασύμβατη προς το δικηγορικό λειτούργημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή