Αναχρηματοδότηση στεγαστικών δανείων

Αναχρηματοδότηση στεγαστικών δανείων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μαζική αναχρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση στα τρέχοντα επιτόκια, που κυμαίνονται κοντά στο 4%, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times που επικαλείται προσκείμενες στο θέμα πηγές. Μια τέτοια διαδικασία αναχρηματοδότησης θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ισχυρό τρόπο τόνωσης της οικονομίας, καθώς θα περιόριζε άμεσα τους λογαριασμούς ενυπόθηκων δανείων των καταναλωτών και, συνεπώς, θα τους επέτρεπε να δαπανήσουν τη διαφορά σε άλλους τομείς. Ωστόσο, μια τέτοια σαρωτική αλλαγή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την αντίδραση των ρυθμιστικών αρχών που επιβλέπουν τους αμερικανικούς κολοσσούς ενυπόθηκων δανείων Fannie Mae και Freddie Mac, καθώς και των επενδυτών σε στεγαστικά ομόλογα με εγγύηση από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των ΝΥΤ, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει επίσης τη σύσταση ενός προγράμματος ενοικίασης κατοικιών που θα μπορούσε ενδεχομένως να στηρίξει το επίπεδο των τιμών κατοικιών, καθώς θα απέτρεπε εκατοντάδες χιλιάδες κατασχεθέντα σπίτια από το να πλημμυρίσουν τη στεγαστική αγορά.

Ωστόσο, ένα πρόγραμμα αναχρηματοδότησης ενδεχομένως να είχε πολύ μεγαλύτερο εύρος, εξοικονομώντας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με εκτίμηση, έως και 85 δισ. δολάρια ανά έτος. Παρά τα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ των επιτοκίων, ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών κατοικιών δεν είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους είτε γιατί οφείλουν περισσότερα από ό,τι η τρέχουσα αξία των σπιτιών τους είτε γιατί έχουν αμαυρωθεί οι πιστώσεις τους. «Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα είδη εκτόνωσης της οικονομίας, διότι δεν αυξάνει το έλλειμμα, ασκεί νομισματική πολιτική, ενώ περιορίζει και τον αριθμό πτωχεύσεων στην αγορά κατοικίας», υπογραμμίζει ο οικονομολόγος στο Columbia Business School Κρίστοφερ Μέιερ. Συνεπώς, ένα μαζικό σχέδιο αναχρηματοδότησης θα μπορούσε να επεκτείνει τα οφέλη της σημαντικότερης πολιτικής μέτρων της Fed, των χαμηλών επιτοκίων. Υπολογίζεται ότι ενυπόθηκα δάνεια αξίας 2,4 τρισ. δολαρίων που έχουν εγγυηθεί από τις Fannie και Mae Freddie Mac διατηρούν επιτόκια της τάξης του 4,5% ή και υψηλότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή