Οι Ελληνες κόβουν τις δαπάνες για εκδρομές και ταξίδια λόγω κρίσης

Οι Ελληνες κόβουν τις δαπάνες για εκδρομές και ταξίδια λόγω κρίσης

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση της τάξης του 11,6% παρουσίασε ο αριθμός των αφίξεων των αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού της χώρας στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου σε σχέση με το ίδιο διάστημα της περυσινής περίοδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επτάμηνο οι αφίξεις εσωτερικού στα αεροδρόμια της χώρας έφθασαν σε 3,26 εκατ. από 3,69 εκατ. που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις που διατυπώνονταν για σημαντική μείωση του εσωτερικού τουρισμού της χώρας.

Οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων εκτιμούν ότι η πτώση της εσωτερικής τουριστικής κίνησης φέτος θα φθάσει σε ποσοστό το 20%. Την πτώση αποδίδουν κυρίως στην οικονομική κρίση, η οποία έχει οδηγήσει τους Ελληνες να περιορίσουν ή και να περικόψουν τις δαπάνες τους για εκδρομές και ταξίδια. Στο σύνολο των αφίξεων εσωτερικού η μείωση περιορίζεται καθώς με αυτές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, πετάει και μεγάλος αριθμός ξένων τουριστών. Αλλωστε, τον Ιούλιο η εξέλιξη των αφίξεων από εσωτερικές πτήσεις, παρότι κινούνταν σε αρνητικό πεδίο, ήταν σαφώς πιο βελτιωμένη σε σχέση με το επτάμηνο, καθώς η πτώση ήταν μόλις 1%. Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα ταξίδεψαν σε εσωτερικές πτήσεις 649.034 επιβάτες από 655.526 επιβάτες τον Ιούλιο του 2010. Σε αντίθετη κατεύθυνση με την πτωτική πορεία των αφίξεων εσωτερικού κινούνται οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό στα ελληνικά αεροδρόμια. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου απ’ όλες τις πτήσεις εξωτερικού προς τα ελληνικά αεροδρόμια της χώρα μας σημειώθηκε αύξηση κατά 8,3% στις αφίξεις οι οποίες έφθασαν σε 7,86 εκατ. από 7,25 εκατ. Ακόμη, μεγαλύτερη αύξηση της τάξης του 13% εμφάνισαν οι αφίξεις με πτήσεις charters. Κυριότεροι λόγοι αύξησης της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό είναι η διατήρηση των τιμών από τους ξενοδόχους σε ανταγωνιστικά επίπεδα και οι αναταραχές σε χώρες της Βόρειας Αφρικής που έστρεψαν το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον τουριστών από παραδοσιακές και μη αγορές προς την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία και τη Κύπρο. Παράλληλα, για ορισμένους προορισμούς όπως η Ρόδος και η Κως στη μεγάλη αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών έπαιξε σημαντικό ρόλο η δρομολόγηση περισσότερων πτήσεων από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Τον Ιούλιο οι αφίξεις από το εξωτερικό στα ελληνικά αεροδρόμια αυξήθηκαν κατά 10,4%, φθάνοντας σε 2,55 εκατ. από 2,31 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Επίσης, τον φετινό Ιούλιο οι αφίξεις με πτήσεις charters παρουσίασαν αύξηση κατά 12,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οι τουριστικοί φορείς εκτιμούν ότι η αύξηση των αφίξεων από το εξωτερικό θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη αν δεν συνέβαιναν τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και δεν είχε δυσφημηθεί η χώρα από τις κινητοποιήσεις, με τους αποκλεισμούς υποδομών τουριστικού ενδιαφέροντος, που πραγματοποίησαν σε αρκετές περιοχές της χώρας οι ιδιοκτήτες ταξί κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης απεργίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή