O ΔΗΚΤΗΣ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρευστότητα από ΤτΕ σε δύο τράπεζες

Και δεύτερη τράπεζα έχει λάβει ρευστό αυτήν την εβδομάδα από τον μηχανισμό της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Emergency Liquidity Assistance (ELA). Λέγεται ότι η μία τράπεζα έχει αντλήσει 2 δισ. ευρώ και η άλλη τράπεζα 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι ίδιες φήμες θέλουν τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες να χρησιμοποιούν τη ρευστότητα του ELA κι άλλες τράπεζες.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα του ότι το Δημόσιο χρειάστηκε να «σηκώσει» περί τα 10 δισ. ευρώ τις τελευταίες μέρες από το τραπεζικό σύστημα για να καλύψει τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές του. Με την άφιξη των κεφαλαίων από τον μηχανισμό στήριξης η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί πλήρως και μέχρι τότε εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιούν τα κεφάλαια από τον μηχανισμό του ΕLΑ.

Πριν από το τέλος

Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα επαναξιολογήσει την απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων (short selling) για όλες τις μετοχές που ισχύει μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου.

Οπως τονίζει η εποπτική αρχή του Χ. Α., η απόφαση θα ληφθεί κατόπιν διαβούλευσης με τις εποπτικές αρχές Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Βελγίου, οι οποίες έχουν απαγορεύσει τις ανοιχτές πωλήσεις για τις τραπεζικές μετοχές που έχουν δεχθεί και τις ισχυρότερες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Γιατί κόβονται τα εντάλματα

Σε άρθρο βασιλικού διατάγματος στηρίζονται αποφάσεις της παρέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, με τις οποίες απορρίπτονται εντάλματα πληρωμής για τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ του ΕΟΤ που μεταδόθηκαν σε διάφορους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού το 2008. Οπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, οι δαπάνες δεν είναι νόμιμες για τον λόγο ότι δεν προηγήθηκε της εκτέλεσής τους η πράξη ανάληψης σχετικών δαπανών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του βασιλικού διατάγματος της 29ης Απριλίου 1952 περί εγκρίσεως του οικονομικού κανονισμού του ΕΟΤ.

Επιτάχυνση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Η επίσπευση των διαδικασιών της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ιδιαίτερα του ΙΚΑ, αποφασίστηκε σε σύσκεψη χθες στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την επίσπευση της συνταγογράφησης και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού, ενδέχεται να υπάρξει διακρατική συμφωνία, τις πτυχές της οποίας εξετάζει ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Π. Τζωρτζάκης. Η ένταξη του ΙΚΑ στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ώς το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ από τις 12 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Α. Λοβέρδος, Γ. Κουτρουμάνης και η γ. γ. κοινωνικής ασφάλισης Α. Δρέττα και ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος.

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή στον ρουμανικό τουρισμό

Η φοροδιαφυγή στον τουρισμό προκαλεί πονοκέφαλο και στη Ρουμανία, η οποία χάνει πολλά χρήματα, εξαιτίας της μαύρης αγοράς που λειτουργεί τόσο σε ορεινά όσο και σε παραθαλάσσια θέρετρα, ακόμη και σε διάφορες τουριστικές φάρμες, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες η Ρουμάνα υπουργός Τουρισμού και Περιφερειακής Ανάπτυξης Ελενα Ούντρεα. «Δεν καταλαβαίνουν, δυστυχώς, όλοι όσοι εργάζονται στον τουρισμό πως πρέπει να υπακούν στους νόμους και να πληρώνουν φόρους», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ούντρεα. Υπό αυτές τις συνθήκες, πρόσθεσε, «είναι δύσκολο για το κράτος να στηρίξει περισσότερες επενδύσεις στον τουρισμό, δεδομένου ότι δεν δηλώνονται ποτέ τα πραγματικά έσοδα και ο ακριβής αριθμός των τουριστών στα ξενοδοχεία και τις άλλες μονάδες φιλοξενίας», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τη Ρουμάνα υπουργό, παρατηρείται παράνομη δραστηριότητα παντού, τόσο στον τομέα του αγροτουρισμού όσο και στην ύπαιθρο, ενώ ποτέ δεν δηλώνεται ο πραγματικός αριθμός των επισκεπτών στα ξενοδοχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή