Μειώνεται η εγχώρια παραγωγή υποδημάτων

Μειώνεται η εγχώρια παραγωγή υποδημάτων

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εγχώρια αγορά ανδρικών και γυναικείων δερμάτινων υποδημάτων εμφάνισε έντονα πτωτικές τάσεις τη διετία 2009-2010. Σύμφωνα με κλαδική μελέτη της ICAP, το 2010 η εξεταζόμενη αγορά (σε ζεύγη) υποχώρησε κατά 23% περίπου σε σχέση με το 2009.

H εισαγωγική διείσδυση στον κλάδο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς αρκετές παραγωγικές επιχειρήσεις (εξαιτίας κυρίως του υψηλού κόστους παραγωγής δερμάτινων υποδημάτων) έχουν στραφεί στον εισαγωγικό – εμπορικό τομέα, περιορίζοντας σημαντικά ή και διακόπτοντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, την παραγωγική τους δραστηριότητα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η σημαντική μείωση του όγκου της εγχώριας παραγωγής.

Διαχρονικά, η κατανάλωση γυναικείων υποδημάτων κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη των ανδρικών. Συγκεκριμένα, το 2010 τα γυναικεία υποδήματα εκτιμάται ότι συγκέντρωσαν περίπου το 60% της συνολικής αγοράς.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Η αγορά μοιράζεται μεταξύ πολλών επιχειρήσεων (παραγωγικών, εισαγωγικών), αρκετές από τις οποίες δεν ασχολούνται αποκλειστικά με το χονδρικό εμπόριο, καθώς έχουν αναπτύξει δικά τους δίκτυα καταστημάτων, πραγματοποιώντας και λιανικές πωλήσεις.

Οι συνέπειες της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης εξακολουθούν να επηρεάζουν την εγχώρια αγορά ανδρικών και γυναικείων δερμάτινων υποδημάτων, με αποτέλεσμα να επικρατούν προβλέψεις για περαιτέρω μείωση της αγοράς τη διετία 2011-2012, με μέσο ετήσιο ρυθμό 10%-15% (σε ποσότητα).

Το σύνολο του ενεργητικού των παραγωγικών επιχειρήσεων αυξήθηκε το 2009 κατά 5,67%. Τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν το ίδιο έτος κατά 13,67%. Οι πωλήσεις των εν λόγω επιχειρήσεων υποχώρησαν το 2009 κατά 4,97% και τα καθαρά κέρδη (προ φόρου εισοδήματος) κατά 14,75%.

Το σύνολο του ενεργητικού των εισαγωγικών επιχειρήσεων παρουσίασε οριακή μείωση το 2009 σε σχέση με το 2008 (κατά 0,85%), ενώ τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 4,19%. Οι πωλήσεις των επιχειρήσεων υποχώρησαν το 2009 κατά 2,17% και τα καθαρά κέρδη (προ φόρου εισοδήματος) κατά 37,20%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή