Πλήγμα στην οικονομία από τη μείωση του εσωτερικού τουρισμού

Πλήγμα στην οικονομία από τη μείωση του εσωτερικού τουρισμού

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεικτή εικόνα εμφανίζουν οι κλάδοι της τουριστικής οικονομίας τη φετινή σεζόν. Κύριο χαρακτηριστικό των περισσότερων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον εισερχόμενο τουρισμό είναι η ανοδική πορεία στα οικονομικά τους μεγέθη, ενώ των επιχειρήσεων που δέχονται, κυρίως, πελατεία από την ελληνική αγορά η πτωτική τροχιά στα αποτελέσματά τους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος τονίζει ότι ενώ για τον ελληνικό τουρισμό αναφερόμαστε, φέτος, σε δύο ταχύτητες, ο ξενοδοχειακός κλάδος κινείται με περισσότερες ταχύτητες. Οπως εξηγεί, τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία και τα συγκροτήματα υψηλότερων κατηγοριών με εισερχόμενο τουρισμό παρουσιάζουν θετικότερα αποτελέσματα από μικρότερες μονάδες με αντίστοιχη πελατεία στους ίδιους προορισμούς. Σε ό, τι αφορά τα ξενοδοχεία που δουλεύουν με εσωτερικό τουρισμό, τα προβλήματα ξεκίνησαν από τον περασμένο χειμώνα, το καλοκαίρι έγιναν ακόμη πιο εμφανή και θα γίνουν ακόμη πιο έντονα τον προσεχή χειμώνα, εκτιμά ο κ. Ρέτσος. Στο πλαίσιο αυτό προσθέτει ότι «είναι κρίσιμη και απόλυτα επιβεβλημένη η χάραξη μιας συγκεκριμένης στρατηγικής ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εσόδων για την οικονομία απ’ ό, τι νομίζουμε». Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι μεγάλο ερώτημα αποτελεί η πορεία της σεζόν του 2012, καθώς θα υπάρχει η ανασύνταξη των χωρών της Βόρειας Αφρικής που φέτος ήταν εκτός ανταγωνισμού, ενώ ρόλο θα παίξει και η τελική διαμόρφωση των συντελεστών του ΦΠΑ οι οποίοι θα καθορίσουν την ανταγωνιστικότητα ή μη του πρωτογενούς τουριστικού πακέτου.

Πτώση κατά 20% παρουσίασε η πληρότητα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδας κ. Κώστα Μπρεντάνου. Η πτώση, τονίζει, οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ελληνες μείωσαν τις ημέρες των διακοπών τους ή δεν έκαναν καθόλου, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού περιορίστηκαν και οι παραδοσιακοί ξένοι πελάτες στα ενοικιαζόμενα δωμάτια επέλεξαν πακέτα all inclusive (όλα εντός τιμής).

Στα κάμπινγκ, η μείωση στον τζίρο έφθασε σε ποσοστό 15%, αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κάμπινγκ Ελλάδας κ. Κώστας Παπαδόπουλος. Την πτώση αποδίδει στο γεγονός ότι οι Ελληνες συρρίκνωσαν τις ημέρες παραμονής τους, ενώ μερίδα ξένων που επιλέγουν αυτή τη μορφή τουρισμού δεν ήρθαν στη χώρα μας λόγω ανασφάλειας μετά τα επεισόδια στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού κ. Αντώνης Στελλιάτος τονίζει ότι «οι ναυλώσεις στα μηχανοκίνητα με χωρητικότητα έως 12 άτομα και στα σκάφη με χωρητικότητα έως 49 άτομα κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με την περυσινή τραγική χρονιά για το γιότινγκ, ενώ στα ιστιοπλοϊκά σημείωσαν αύξηση».

Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι μισθώσεις ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων εξαιτίας της αύξησης του εισερχόμενου τουρισμού και της απεργίας των ταξί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων κ. Αντώνη Δανδουλάκη, φέτος για το διάστημα από τις 10 Ιουλίου έως τις 18 Αυγούστου παρατηρήθηκε σε αρκετούς προορισμούς της χώρας με εισερχόμενο τουρισμό το φαινόμενο να μη φθάνει ο διατιθέμενος στόλος των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Πτώση σημείωσαν οι μισθώσεις σε προορισμούς με ελληνική πελατεία.

Δύσκολος χειμώνας

Αύξηση στον τζίρο τους σημείωσαν τα ταξιδιωτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται με τον εισερχόμενο τουρισμό, ενώ όσα ασχολούνται με τον εσωτερικό τουρισμό σημείωσαν πτώση της τάξης από 8% έως 10%, εκτιμά ο πρόεδρος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων κ. Γιώργος Τελώνης. Δύσκολο χαρακτηρίζει τον προσεχή χειμώνα, επισημαίνοντας ότι η συρρίκνωση των εισοδημάτων των Ελλήνων θα επηρεάσει τα ταξίδια σε προορισμούς του εξωτερικού, αλλά και κλασικές εκδρομές σε χιονοδρομικά κέντρα, την 28η Οκτωβρίου και την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή