Ρευστοποιήσεις, αποχωρήσεις και απαξίωση του Χ.Α.

Ρευστοποιήσεις, αποχωρήσεις και απαξίωση του Χ.Α.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ζοφερή εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών διατηρήθηκε και την τελευταία εβδομάδα του καλοκαιριού. Και στις 5 συνεδριάσεις κατεγράφησαν αντίστοιχα νέα χαμηλά έτους, που έχουν φέρει την ελληνική αγορά στα επίπεδα του Ιουλίου του 1996. Το πλέον ανησυχητικό είναι αφ’ ενός ότι το κύμα ρευστοποιήσεων δείχνει ανεξάντλητο, με κύριους στόχους τις τράπεζες και όσες μετοχές έχουν κεφαλαιοποίηση άνω των 500 εκατ. ευρώ και αφ’ ετέρου, στους καθημερινούς πωλητές φέρονται και ασφαλιστικά ταμεία και διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων για να εξυπηρετηθούν οι ταμειακές ανάγκες εν όψει του Σεπτεμβρίου. Στο ξεκίνημα της εβδομάδας επανήλθαν σε κανονικό καθεστώς διαπραγμάτευσης 29 μετοχές μετά την κατάργηση του ορίου των 0,30 ευρώ που αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς όσοι τίτλοι βρίσκονταν κάτω από την παραπάνω τιμή είχαν εισέλθει σε ειδική κατηγορία. Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτών των μετοχών δεν ευνοήθηκαν λόγω της κατάρρευσης της αγοράς. Η Αθήνα διολισθαίνει πλέον σε επίπεδα προ 15ετίας, συνθλίβοντας αποτιμήσεις μετοχών και έχοντας οριστικά διαγράψει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τη διετία ανόδου 2006-2007, που είχε φέρει τον Γενικό Δείκτη στις 5,334,5 μονάδες και την εισροή περισσοτέρων από 16 δισ. ευρώ από ξένα επενδυτικά funds. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία του Χ.Α. δεν υπήρξε τέτοιο βύθισμα κεφαλαιοποιήσεων σε μετοχές και δείκτες στη διάρκεια των 3 ετών (2009-2011) που είναι σε εξέλιξη η ελληνική ύφεση. Ουσιαστικά, η κατάρρευση της αγοράς ξεκινάει μετά το υψηλό του 2007, στις 31 Οκτωβρίου, με τον Γενικό Δείκτη εκείνη την ημέρα να φθάνει τις 5.334,50 μονάδες και την Εθνική Τράπεζα να καταγράφει ιστορικό υψηλό στα 47,98 ευρώ. Από την επομένη, που ουσιαστικά ξεκινάει και η μεγάλη πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ λόγω των subprime δανείων, που μετεξελίχθηκε σε διεθνή οικονομική κρίση, το Χ.Α. σταδιακά χάνει έδαφος και ύστερα από 46 μήνες έχει κατρακυλήσει στις 889,17 μονάδες, ενώ η κεφαλαιοποίηση έχει βυθιστεί στα 34,87, που αντιπροσωπεύει μόλις στο 15,16% του εκτιμώμενου ΑΕΠ για φέτος στη χώρα μας.

Το 1987 ο Γενικός Δείκτης είχε ετήσιες απώλειες που άγγιξαν το 60%, την τριετία 1990-1992 το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε καταγράψει απώλειες 66%, ενώ την τριετία 2000-2002 αμέσως μετά τη «φούσκα» του 1999, η πτώση του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη άγγιξε το 76%. Η βασική διαφορά των μεγάλων πτώσεων, τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες είναι ότι αυτές οφείλονταν σε διεθνή γεγονότα, όπως συνέβη το 1987 ή το 1990-92, με κινητήριους μοχλούς εγχώρια και διεθνή κερδοσκοπικά funds, που πλούτισαν εις βάρος των δεκάδων χιλιάδων μικροεπενδυτών, προκαλώντας τη μεγαλύτερη ανακατανομή πλούτου στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 1999.

Αντιθέτως, η πτώση που βιώνει τώρα το Χ.Α. οφείλεται στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, το Χ. Α. καθημερινά συρρικνώνεται και οι εισηγμένες αποστρέφουν το ενδιαφέρον τους από την αγορά, αφού δίνουν προτεραιότητα στην τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους. Ηδη, 11 εισηγμένες μέχρι τώρα θα διαγραφούν οριστικά από το Χ.Α. μέχρι το τέλος του έτους, 24 τίτλοι είναι εκτός διαπραγμάτευσης και αντιμετωπίζουν πλέον θέμα αυτόματης διαγραφής (που ισχύει με βάση τον νέο κανονισμό του Χ.Α.), εάν δεν βελτιώσουν την εικόνα του ετήσιου τζίρου τους και την εμπορευσιμότητα της μετοχής μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο. Είναι ενδεικτικό ότι από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχουν χαθεί περισσότερες από 17.000 θέσεις στις 255 εισηγμένες του Χ.Α. Την καταρράκωση της αγοράς δείχνει και η πλειοψηφία των ζημιογόνων επιχειρήσεων έναντι των κερδοφόρων για 4ο συνεχές τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή